Constantin Banacu: Fără gaze naturale nu putem vorbi despre dezvoltarea unei țări
Primarul din Bărbătești consideră că în al 12-lea ceas guvernul înțelege importanța dezvoltării tuturor regiunilor din România, un echilibru care se poate face doar dacă toate acestea beneficiază de o rețea completă de utilități.
”Mulți dau exemplu Transilvania și faptul că este cea mai bogată regiune a României. Nu, nu pentru că ar avea neapărat altă mentalitatea și restul României este mai înapoiată. Transilvania are acces la resurse. Iar cea mai importantă resursă a Ardealului privește rețeaua de gaze naturale. Dacă în Vâlcea, de exemplu, din 89 de localități doar 15 au o rețea de gaze naturale adică nici 20%, în județele din Ardeal procentele sunt cel puțin la jumătate. Poate și de aceea nu vorbim de o migrație a celor din mediul rural, vorbim de o industrie în rural. Pentru că rețele de gaze au asigurat funcționarea acestora coroborate cu rețele de apă, canal, la nivel urban”, susține Banacu.
Acesta este de părere că prin implementarea rețelei de gaze în zona Olteniei de sub Munte, gradul de dezvoltare va crește accelerat, în următorii ani, demografia se va schimba dar și ponderea investițiilor din mediul rural.
”Am avea o migrație crescută spre rural, aici în zonă, unde până la Râmnic sau Horezu nu faci decât 30 de minute maxim, am avea o creștere a investițiilor private, locuri de muncă, o calitate a vieții ridicată. De aceea, cred că actualul guvern înțelege în ultimul ceas ce înseamnă să ai gaze naturale. Dacă nici acum, când în războiul de graniță, se joacă exact cartea șantajului pe gaze naturale, atunci pierdem și acest tren”, adaugă edilul din Bărbătești.
Luna trecută o asociere a celor trei comune din Oltenia de sub Munte, Bărbătești, Costești și Stoenești a depus un proiect complet de introducere a rețelei de gaze, cu finanțare guvernamentală prin programul Anghel Saligny.