Consiliul Județean Vâlcea îi dă lui Beth Hart, uriașa sumă de 100 de lei pentru că vine la Brezoi

Să facem un pic de chapeau, cum se spune.
Brezoi. Nu mai este un oraș, Brezoi a devenit un fenomen, este un loc geometric care, de multe ori, pare o altă Vâlcea, o altă dimensiune, un spațiu atemporal, care nu se supune regulilor noastre de viață.
Brezoiul a devenit un fenomen. Este prima stațiune culturală din România și, să ne înțelegem, a învins un Limanu (Vama Veche). Brezoiul se alătură unor locuri din Olanda, Belgia, Germania care au acest specific, de orașe în care se petrec evenimente socio-culturale, educație prin muzică, terapie prin cultură. Brezoiul a atins acest punct printr-o muncă uriașă a unui om și a echipei din jurul lui. Ne referim la Răzvan Mihai Mugescu, acel tip care nu se observă, nu iese în față, nu epatează, este de o modestie suficient de bine argumentată de către natură ca să fie altfel vreodată.
Și o colaborare mai mult decât utilă, chiar perfectă pentru ce a ieșit, cu primarul Robert Schell, primar pe care nu îl vezi cu eşarfa de edil, scrobit, crispat, bătându-se cu pumnul în piept pentru ceva.
Dar cei doi oameni și, iertată să îmi fie modestia, cu un sprijin mediatic acolo, o țâră, au modelat fenomenul Brezoi. Un nume pe care îl auzi la reclame la radio de 10 ori pe zi și despre care se vorbește de la București la New York. Așa a ajuns Brezoiul să fie pe mapa Vâlcii. O mapă virtuală, pentru că una fizică nu există.
În acest Brezoi, verile sunt colorate, se pregătesc evenimente care, în maximum 2-3 ani, vor ţine orașul ocupat. Brezoi poate să fie un model de urmat și de către alte administrații locale dacă învață să renunţe la apariţiile pe scenă ale unor rapsozi de cartier, la politruci și la alte relicve național comuniste.
Brezoiul a câștigat un pariu pe care nu l-a pus nimeni. Un pariu cu soarta, iar brezoienii au început să înțeleagă că nu doar gaterul asigură un mod de viață, ci şi o uriașă industrie care, chiar dacă nu face zgomot de motor, produce altceva și poate aduce beneficii care nu pot fi cuantificate.
Între aceste veri fierbinți care se produc la Atelierul lui Mugescu, un complex turistic uriaș în Vâlcea, cu de toate, de la sala de lectură în aer liber, unde se poate bea și citi între hamace, până la campusul de rulote, da, în acest areal și printre aceste veri fierbinți, una este regina. Este Festivalul Internațional de Blues, în jurul căruia s-a construit unicitatea Brezoiului și a turismului vâlcean de top.
Aici vor veni cel puțin 20 -30 de trupe din SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Germania, la care se adaugă trupele noastre din clasamentele acestui tip de muzică. În total, în cele 6 zile, vor fi prezenți 250 de ambasadori ai Vâlcii. Care vin pentru Brezoi, care văd, gustă, cântă, asigură o educație prin cultură generațiilor care vin și reconfortează generațiile coapte.
În Vâlcea nu a existat și nu există un astfel de festival, dar sperăm că, la un moment dat, tot județul va face un upgrade de la lăutărie măruntă spre o arie variată de muzică, indiferent de gen (mai puțin insalubritatea manelelor).
Ambasadorii Vâlcii primesc însă din partea Consiliului Județean Vâlcea suma de 25.000 de lei. Adică, împărțită pe cap de persoană, vine cam 100 de lei. Atât a înţeles onor conducerea Consiliului Județean Vâlcea că merită Beth Hart sau Samantha Fish. Pentru că vin în Vâlcea, pentru că dezmorțesc acest județ toropit de mediocritate culturală și provincialism desuet.
Pare că fenomenul Brezoi e unul metafizic, vreo carte de sanscrită veche, pe care nu o înțelege multă lume. Când este simplu, fenomenul Brezoi este un produs al societății bune din România, care are ca beneficiari un întreg județ, oameni diverşi, o zonă…
Jenă, umilinţă, lehamite, amăgire și dezamăgire. Asta denotă cât respectă Consiliul Județean Vâlcea calitatea, bunul-gust, bunul-simț, profesionalismul. Atât este respectată Vâlcea normală, Vâlcea europeană. Cu 100 de lei, adică patru pachete de țigări și restul covrigi. Atât primeşte fiecare din cei 250 de ambasadori culturali ai Vâlcii.
De multe ori, partidele roșii se întreabă de ce nu primesc voturi din această parte de Românie. Uite de ce!