Consiliul Județean a luat măsuri de protecție, după ce site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean a fost atacat de hackeri

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a anunţat marţi, că instituţia a luat măsuri speciale pentru protecţia împotriva atacurilor informatice, după ce în urmă cu o lună site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) a fost atacat de hackeri.

„Trebuie să recunoaştem că a devenit tot mai stringentă necesitatea creşterii capacităţii de reacţie la incidentele cibernetice şi diminuarea impactului acestora asupra resurselor şi serviciilor care fac parte din viaţa noastră cotidiană. În acest context, dar şi pe fondul obligaţiilor de a fi respectate drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, deţinătorii de infrastructuri cibernetice trebuie să fie permanent alături şi să sprijine autorităţile în luarea deciziilor şi în implementarea măsurilor adecvate fiecărui gen de alertă cibernetică. În sfera acestor obligaţii se află şi instituţiile publice, inclusiv Consiliul Judeţean Vâlcea. Pentru siguranţa echipamentelor din dotare şi a stocurilor de informaţii şi date, a intrat în practica noastră datoria de a efectua periodic auditări în domeniul securităţii cibernetice şi de a desemna persoane autorizate pentru prevenirea, identificarea şi reacţionarea promptă la orice incident apărut în infrastructura digitală din dotare”, a precizat Cîlea.

În acest sens, marţi dimineaţa, Ion Cîlea a cerut inginerilor IT angajaţi ai instituţiei să efectueze o verificare a site-ului propriu şi a celor aparţinând instituţiilor aflate în subordine, având în vedere că pe harduri sunt stocate informaţii importante care ţine de proiectele europene, de plăţi etc.

„Măsurile noastre speciale nu sunt întâmplătoare. A devenit de notorietate faptul că infractori invizibili din Vâlcea care, din păcate, s-au specializat în spargerea reţelelor, au dat foarte serios de lucru instituţiilor abilitate din România şi SUA. În calitatea mea de reprezentant al autorităţii publice, nu m-am simţit deloc confortabil atunci când presa nord-americană a denumit capitala judeţului nostru cu toponimul Hackerville”, a mai spus Ion Cîlea.

De aproximativ o lună şi jumătate, site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea nu mai funcţionează. Toate datele au fost şterse, iar adresa electronică nu mai este validă, după ce acesta a fost spart de doi hackeri, unul dintre aceştia făcând parte din celebra comunitate de hackeri autointitulată „Anonymous România”.

www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *