Congresul PSD Vâlcea, o scenă prea mare pentru actori de provincie

Conferinţa judeţeană a PSD Vâlcea s-a dovedit în cele din urmă mult zgomot pentru nimic. După momentul 2009, când la PNL s-au confruntat Buican şi Frâncu iar meciul s-a jucat până în ultima clipă, după 2011 când la PDL, Jurcan şi Bulacu au jucat un meci interesant avându-l ca agent inflitrat pe jolly-jockerul Valentin Iliescu, congresul local al PSD de vineri, părea un meci măcar la fel de atractiv, având în vedere că se confrunta un exponent al generaţiei Facebook, ne referim la Costi Rădulescu şi la un loialist Ion Cîlea, Laurenţiu Coca. Faptul divers părea să fie şi Nicu Voicescu, primarul guraliv al Fârtăţeştiului. Planul doi era din nou interseant pentru că aici erau implicaţi în confruntare directă pentru locuri secunde „intelectualii” sau peniţarii partidului, gen Adrian Buşu, Remus Grigorescu şi George Mihăilescu. Deci erau premisele pentru un spectacol de zile mari, chiar şi aici laVâlcea, unde până acum eram obişnuiţi cu liderul reales.

Ultimele două săptămâniau fost la fel de agitate, dacă Radulescu era dat favorit până acum 7 zile, repoziţionarea mai mult sau mai puţin vizibilă a unor oameni de afaceri şi unei părţi din media alături de Coca, schimbase un pic tabloul, aducându-l spre echilibru.

Ion Gigi Matei însă a schimbat categoric acest echilibru prin marginalizarea directă a grupului de peniţari din partid (Buşu şi Grigorescu), aruncând-l în luptă, în contrapondere pe intelectualul Mihăilescu ca tandem pentru Costi Rădulescu, trimiţând astfel dintr-o lovitură delegaţii de Râmnic, cei mai mulţi, spre un singur candidat. Astfel, lucuruile deja vineri erau aproape scrise.

Ce s-a remarcat vineri, un discurs prea mare şi metropolitan al lui Costi Rădulescu, fără fond şi care în afară de a smulge din corul de delegaţi un „mamă, ce frumos vorbeşte” şi un discurs olog al lui Coca cu multe acuzaţii generaliste dar care nu au produs decât iritare.

Adică, cum s-ar spune, o scenă pregătită pentru a se juca „Richard al III-lea”, numai că pe scenă au urcat haiducii de la Amărăşti şi ansamblul de actori de la Şcoala Populară de Arte din Dâlga. Fapt care a răsuflat şi prin faptul că de la centru au fost trimişi blazoane de fundal, o Ecaterina Andronescu, om politic de depou şi regionalii Stănescu, „a lu Maca” sau cuplul doljean Manda-Vasilescu.

Faptul divers nu a venit, ne referim la Vociescu, în doar o jumătate de oră, toată lumea ştia deja că Rădulescu este deja favorit, chiar la scor zdrobitor, se vorbea pe culoare, până şi primarul Pearcu, cel mai fervent adept al lui Coca era domolit. Moment în care delegaţii şi presa au iesit la ţigări afară din zăpuşeala de interior, aşteptând cu lehamite, momentul votului, la cei 700 de delegaţi era clar că totul va dura cel puţin ale două ore.

Numai că înr-un sfert de oră s-a decis, pe culoare. Chiar dacă s-a plâns pe ici pe colo în tabăra Coca, loialistul a cedat în faţa celui de pe Facebook, s-a căzut la compromis, s-a încropit scurt o nouă echipă de conducere, cu Rădulescu lider, secundat la tuşă de Mihăilescu lui Ion Gigi, executiv şi de Coca, secretar. S-a propus la vot deschis tripleta, lumea a votat şi gata. Un fâs de final, în 20 de minute, pentru a se trece la copănele şi cârnăciori.

Ce va urma de aici înainte, nu ştim, suntem convinşi că lucurile nu s-au aşezat în PSD Vâlcea, pretenţiile au rămas, numai că în varianta în care anul electoral 2016 în judeţ va fi un dezastru, toţi trei îşi vor depune mandatul, neexistând nicio şansă ca vreunul să mai aibă pretenţia de a deveni fată mare peste noapte. Altfel spus, vinovat dacă PNL va umfla toate alegerile din judeţ în 2016, va fi nu doar Rădulescu, vor putea fi ghilotinaţi ci şi cei doi secunzi – Coca şi Mihăilescu, moment în care vântul va sufla în pânze, paradoxal, celor care au cam rămas pe tuşă vineri seara, Buşu şi Grigorescu sau oricare altul.

 

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *