Confruntarea dintre PNL și PSD Vâlcea: faza listele pentru parlamentare

În această săptămână se definitivează listele pentru parlamentare la cele două mari partide care polarizează lupta în județul nostru, liste care se vor duela la alegerile din decembrie.

La această oră, potrivit sondajelor sunt mai multe scenarii, având în vedere că județul nostru va fi reprezentat în parlament de 2 senatori și 6 deputați, asta însemnând că vor exista înt-o varianta mai aproape de adevăr, câte un senator de fiecare, PNL și PSD, 3 deputați PNL, 2 PSD și unul USR. Totul depinde de evoluția guvernării și de polarizarea politică. În cel mai optimist scenariu pentru PSD, ar fi un echilibru de câte trei deputați de fiecare, asta dacă USR nu va ține pasul cu politica mare.

Scenariul ultraoptimist pentru PSD ar însemna 3 deputați, liberalii 2 și USR 1. Varianta de acum 4 ani, cu 4 parlamentari per partid nu se va mai repeta pentru mult timp de acum înainte.

Bun, diferența pentru PSD este una pe care ar trebui să o ia în calcul actuala conducere, apropo de acum 4 ani, de această dată, nu mai face partidul parlamentari, ci parlamentarii trag partidul. E valabil și pentru PNL care deși la nivel național beneficiază totuși de un val de simpatie., la Vâlcea, PNL nu vine după o luptă reușită, ci după una cu eșecuri și la județ și la municipiu.

La PNL lucrurile sunt semiaranjate, Cristian Buican a reușit să-și impună lista, momentan cu un semieșec personal la senat, unde favorita sa, Claudia Banu nu a reușit să câștige din prima confruntarea internă, Victor Popescu obținând același scor în birou ca și Banu.

De salutat decizia lui Romulus Bulacu de a se retrage din competiție, acuzațiile mai mult sau mai puțin argumentate în cazul de incompatibilitate, îi cauzau prejudicii de imagine, mai ales în duelurile electorale care aveau să urmeze.

În acest conext, Victor Popescu părea favorit, fiind unul dintre cei mai loiali soldați ai partidului. Ba, la un moment dat, cu sprijinul lui Cristian Buican, Victor Popescu era chiar favoritul pentru competiția județeană pentru președinte CJ. Numai că pe ultima sută de metri, Victor Popescu s-a trezit cu un adversar, liderul de la municipiu a fost retras de la Cameră și băgat la Senat, evident cu sprijinul și acordul lui Buican. Balotajul dintre Banu și Popescu se va lămuri la București. Avem așadar o confruntare Buican-Popescu și cine știe poate că este chiar confruntarea de anul viitor pentru șefia partidului.

La Camera Deputaților pentru PNL, lista o deschide Cristian Buican, subiectiv vorbind, nu credem că este o decizie inspirată, după eșecul de la locale. Probabil că este ultimul mandat al lui Buican, după care vom asista la o retragere a acestuia din politica de primă linie. Locul 2 este o surpriză, generația tânără are un reprezentant, avocatul Laurențiu Cazan, tot apropiat al lui Buican, un soldat fidel partidului. Handicapul lui Cazan ține de notorietate, nu în partid, ci în afara sediului de pe strada Argeș. Pentru că, a câștigat alegerile în partid dar, cele din decembrie sunt alegeri cu public.

Locul 3, posibil eligibil, revine după ani buni de așteptare, lui Victor Stănculescu, generația mediană a partidului, ultimul tren pe care avocatul îl poate obține în cariera sa de politică mare.

Concluzia la PNL, este următoarea: avem de a face cu o listă modestă, nu e una de wow, dar până la urmă acesta este nivelul clasei politice la nivel național, nu doar local.

La PSD, când scriem aceste rânduri, luptele interne se dau în continuare, listele se negociază, sunt directive în teritoriu. Cert este însă următorul aspect, Dacă se adeverește ce știm noi, la această oră, PSD va înregistra un scor prost la alegeri, PSD Vâlcea nu a înțeles că în acest an, partidul este o ghiulea de picior pentru candidați și nu o pârghie. Lista pe care o pregătesc și care circulă pe surse este una ”Modestă-” (adică modest cu minus), adică mai slabă decât ”Modest” de la PNL, în condițiile în care societatea de vot a evoluat, avem de a face cu un upgrade.

Nu ne permitem să o dezvoltăm acum, pentru că negocierile sunt în derulare și nu vrem să influențăm alegerile care au loc în ziua de duminică dar, garantat, vom aloca un material pentru această listă, cu proxima ocazie.

Dar, atât putem să spunem celor de la PSD, dacă lista pe care o avem noi acum e cea reala, putem spune clar ca e una nepermis de modestă, și cifra de 2 deputați devine optimistă, lăsând USR sau unui alt partid capacitatea de a umple golurile.

Listele nu se fac pe prietenii și pe familie. Sincer, dacă mă întrebați pe mine, aș fi preferat 90% oameni cu totul noi pe listele la parlamentare, cu diplome universitare. Și dacă se poate și tineri.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *