Conducerea CJ Vâlcea depinde de negocierile dintre Liviu Dragnea şi Mircia Gutău

GutauAlianţa de la Consiliul Judeţean Vâlcea depinde aşadar de Liviu Dragnea şi de Mircia Gutău. În niciun caz în mod direct, cum ni s-a părut până acum,  de Lovin sau Tăriceanu.

Problema spune că avem următorii consilieri judeţeni – 14 PSD, 13 PNL, 3 PER şi 3 ALDE. Cea mai grea combinaţie. Nu pot fi făcute alianţe decât PSD-ALDE-PER, PNL-ALDE-PER sau PNL-PSD.

Bun, PSD şi ALDE au semnat, la Bucureşti, un protocol şi, în urma acestui protocol, ALDE ar urma să primească un post de vicepreşedinte.

Adică sunt 14 judeţe în România unde, deşi PSD are o majoritate confortabilă, ALDE primeşte bonus un vicepreşedinte.

ALDE cel normal, cel care este rupt din PNL.

La Vâlcea situaţia este cam anapoda. ALDE este rupt din PSD şi, aşa cum peste tot în ţară ALDE nu se iubeşte cu PNL, fiindcă s-au rupt din liberali, la fel la Vâlcea, ALDE nu se iubeşte cu PSD.

Dar să spunem că Tăriceanu le impune celor de la Vâlcea să se alieze cu PSD. Bun, până aici. Numai că nu e suficient pentru a fi totul fluid. ALDE şi cu PSD nu realizează majoritatea. Le mai trebuie şi PER-ul. Adică, Tăriceanu se duce la Dragnea şi spune „Domnule Dragnea, uite, eu i-am calmat pe ai mei, avem toată deschiderea, suntem onorabili, facem cum spune protocolul, dar nu e suficient la Vâlcea. Trebuie lămurit PER-ul.” Care nu mai e treaba lui Tăriceanu. Cine vrea conducerea CJ Vâlcea trebuie să vorbească cu Gutău.

Şi atunci, domnul Dragnea, ca să obţină majoritatea necesară la CJ pentru a-şi impune preşedintele, trebuie să vorbească cu PER. Numai că PER la Bucureşti e cam inexistent. Şi singurul om cu care trebuie să discute e Gutău. Şi aici lucrurile se complică.

Dragnea este cel care l-a adus în PSD pe Romeo Rădulescu, adică pe adversarul său organic şi l-a mai pus şi candidat la primărie. Ce îi poate oferi Dragnea lui Gutău? O funcţie de vicepreşedinte? Oricum ar avea-o în orice variantă, mai puţin în cea PSD-PNL.

Ce îi poate oferi deci Dragnea lui Gutău pentru alianţă majoritară la CJ Vâlcea? Funcţii, deconcentrate? Le-ar avea în orice conjunctură. Obligatoriu, nu credem că Romeo Rădulescu ar mai putea să rămână în PSD într-o combinaţie cu PER sau, şi mai absurd, Romeo candidat, sprijinit la Vâlcea de o alianţă PSD-PER. Ar fi o anomalie.

Deci aici stă răspunsul şi, evident, soluţia pentru formarea unei majorităţi la CJ Vâlcea. În negocierea dintre Dragnea şi Gutău.  Şi mai e ceva.

Se aude de o viitoare alianţă politică electorală PNL – PER pentru alegerile din toamnă sau chiar o fuziune şi asta complică lucrurile.

Oricum, jetonul de aur stă la PER, şi nu neapărat la ALDE. Ba se poate spune că ALDE este degrevat de o presiune, pentru că se pot spăla pe mâini în situaţia asta: „Dom’le, noi am vrut, până la urmă chiar am făcut pasul înapoi în pretenţii, dar totul depinde de PER!”

AP

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *