Concluzii la cald. Ce înseamnă 1000 de oameni la Festivalul Constelații Rock?

Au fost două zile de muzică rock în Râmnicu Vâlcea. O reluare peste timp a unui festival care acum 45 de ani, era o marcă înregistrată, pentru micul nostru municipiu, mai degrabă cu spirit proletar decât unul muzical.

Numărul de 1000 de participanți la un prim festival de muzică rock în Râmnicu Vâlcea este totuși ”de bine”, pentru că sunt de ai casei, de aici. Nu sunt din afara județului și vorbim de un public educat, un alt tip de public care nu gustă rapsodiile folclorice câmpenești sau vaietele cântăreților de manele, segmente care au marcat (non)educația muzicală a acestui târg valah peste 2 decenii.

Sociologic vorbind se poate traduce altfel acest număr care dacă se rostogolește în următorii 2-3 ani, poate genera o altă abordare, o altă direcție pentru acest oraș. Acest festival a fost un prim sondaj în marea masă de populație a orașului, o coagulare a unui public calitativ, scoaterea lor din apartamente și oferindu-le o axă pe care să se dezvolte.

Municipalitatea trebuie să-și răspundă la o întrebare simplă și firească. Vrea să aibă o societate educată? Chiar dacă domnul Gutău, de exemplu, nu este un amator al acestei muzici (asta nu e catastrofă, de felicitat însă că a finanțat acest festival), are în aparatul administrativ oameni (Vețeleanu, Gheorghiu, etc) persoane care pot să creada că o populație educată, pe toate cele trei etape de vârstă – adolescenți, tineri și adulți, vor recreiona viitorul acestui oraș.

O populație educată înseamnă o populație calificată în domeniile lor de activitate, înseamnă o populație care rămâne pe loc și care poate atrage la un moment dat alt tip de investiții și poate face din acest oraș, unul propice pentru a trăi, munci și distra. O populație educată împinge astfel economia, se pot naște generații de antreprenori, se poate schimba, treptat, aspectul social-cultural al acestui oraș. Și în zece ani, Râmnicu Vâlcea poate avea o altă culoare. Asta, dacă așa cum am mai spus, și restul instituțiilor culturale din Vâlcea, îmbrățișează coordonata socială – cele două teatre, filarmonica, biblioteca etc.

Și la un moment dat putem vorbi nu doar de un festival de rock, se poate vorbi de un festival de blues, de jazz, clasic, teatru, film, street art, de o dimamică pe toate palierele similiare exercițiului artistic.

Râmnicu poate învia și poate câștiga dacă administrația, instituțiile publice și societatea vor alinia planetele pentru a găsi un numitor comun.

Eu sunt un tip comod. De exemplu, foarte greu mă dau urnit, în week-end, de la periferia unde mă odihnesc în acele două zile libere. Am făcut-o însă în această vară pentru două evenimente – Brezoi și Constelații Rock. Și nu sunt singurul care a făcut asta. Semn că se poate.

Așadar mia asta de oameni care a fost sâmbătă la Constelații este exact mia care trebuie reinvestită în economia socială. Și care poate aduce profit pe termen lung, înzecit.

La Brezoi, la prima ediție a Festivalului de Blues, în 2017, au fost 1000 de participanți. În 2022, au fost 10.000. Iar toată vara asta la Brezoi au fost peste 15.000 de oameni, adunați. Dacă în acest oraș de 5000 de locuitori s-a întamplat asta, cu toate efectele benefice economic, atunci la Râmnicu Vâlcea, se pot cuantifica cu totul altfel, aceste rezultate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *