Concluzia Congresului PNL Vâlcea: Le Buican est mort! Vive Le Buican!

Au fost alegeri la PNL. Sub semnul erei Buican. Deși Buican este un produs care și-a spus cuvântul. Și-a trăit era. Buican este la apus de carieră. Deși, e trist, să spui că, la această oră Buican rămâne cel mai versat politician vâlcean.

Buican este un personaj controversat, înjurat, criticat, apreciat. Nu e un personaj ideal, are un stil obositor, agresiv, de a face politică. Din păcate, nu a reușit să adune pe nimeni sub umbrela PNL. Nimeni care să poate măcar să-i facă probleme sau să-i continue strategia. Nu vreau să comentez nimic despre Gică Păsat. Pierd aiurea rânduri din editorial. Așadar Buican a câștigat alegerile pentru că altă variantă nu e la ei. Sforar, șahist, butucănos, perișănean, stilul huțupenilor, așa a fost condus PNL-ul lui Buican.

Nu are priză la public, pentru simplu motiv, că Vâlcea nu este un județ de dreapta. Este un județ care a trăit în socialism până acum o perioadă, odată cu decesul Oltchimului de stat și cangrena coruptă a CET-ului. Un județ mediocru, cu un public mediocru, aici niciodată nu se reîntorc tinerii care termină cu 10 facultățile, în cel mai fericit caz, cei cu 7 la stat. Excepțiile sunt anomalii.

Că PNL are mai multe comune câștigate, se datorează strict unor primari faini – Florinel, Shell, Vlădulescu, Nicolae, Aleca, Irimia și toți ceilalalți dar aceste localități au un public PSD de esență electorală.

În Vâlcea nu există nicio localitate de dreapta majoritar electorală. De aceea PNL nu avea cum să câștige vreodată județul sau parlamentarele. Putea să fie Buican mama și tata charismei.

Abia acum Vâlcea construiește o generație de dreapta, să mă rog, o altă tipologie de alegător. Generația millennials, care crește odată cu investițiile, cu autostrada, cu cei născuți după 2000. Care înțeleg fenomenul Brezoi, care își fac mici afaceri, care urcă la venituri nete de peste 1500 de euro.

E o clasă mică, dar care abia peste 8 ani, ar putea cristaliză localități cu un electorat non-PSD, fără a depinde de primar. Nici chiar Râmnicu Vâlcea nu este un oraș majoritar de dreapta. Deși ca procent este cel mai numeros.

Buican așadar este reales pentru că nu avea ce să pună în locul lui. Majoritatea colegilor de partid provin din această unsoare politică vâlceană. Prăfuită, nămoloasă, fără a avea capacitatea de forță, de vectorizare.

Poate după Buican, PNL va avea parte de clasa de care am vorbit. De asta care se formează. Oricum Buican a reușit ceva. Să nu transforme partidul într-unul anonim într-un județ PSD. Ba mai muilt, a reușit să le fure un parlamentar, la ultimele alegeri. A reușit cum știe, să bată în cutii, să se agite, să strige, să se agite, ca la turma de urși. Misiune grea față de Rădulescu. Cel din urmă trăiește într-un județ PSD. Nu așa lejer ca în Teleorman sau Olt dar e județ PSD.

Buican, ciudat, încheie un ciclu, prin victoria formală de ieri, Ciclul, era, epoca Buican, a unui partid care a supraviețuit, nu tocmai rău, într-un județ mental PSD. Buican e mort, vive le Buican.

Liberalii au misiunea grea de a culege acest nou electorat care se formează și de a-l asculta. Pentru că pe aceeași tarabă se află și USR. Oricum, abia peste 10 ani, Vâlcea va fi altfel.  Până atunci compania lui Rădulescu poate să stea liniștită, vreo două cicluri electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *