Conacul Otetelişanu din Bălceşti reintră în circuitul turistic din judeţ

Conacul Otetelişanu din oraşul vâlcean Bălceşti a devenit cel de-al doilea obiectiv turistic de acest gen din judeţul Vâlcea, după ce în urmă cu trei ani Conacul Măldăreştilor a fost redeschis publicului.

‘Ne bucură mult că familia care a cumpărat acest conac i-a dat viaţa, a restaurat moşia boierească şi l-a făcut din nou cunoscut turiştilor din zonă. Oraşul Bălceşti s-a dezvoltat în jurul boierilor Otetelişeni. De această dată conacul a devenit un centru cultural, de agrement, lacul este deja o destinaţie pentru amatorii de pescuit. Bălceştiul este oraşul unde s-a născut Petrache Poenaru, omul care a inventat stiloul’, a declarat  primarul oraşului Bălceşti, Ion Curelaru.

Potrivit acestuia, la Conacul Otetelişanu s-a desfăşurat, săptămâna trecută, singura tabără dedicată jurnaliştilor culturali şi fotoreporterilor din România, iar în iulie vor fi tabere dedicate filmului documentar de scurt metraj şi de etnografie.

Familia Otetelişanu a locuit în conac până la naţionalizare, după care în perioada comunistă acesta a fost muzeu. După 1991, a fost revendicat şi retrocedat moştenitorilor, aceştia l-au vândut, iar în prezent aparţine lui Gheorghe Valentin Ionescu, cel care l-a renovat. Conacul a fost construit în jurul anului 1800 cu adăugiri în 1900. Nu se cunoaşte cine l-a proiectat, dar din monografii realizate de istorici acesta a fost restaurat de arhitectul Iancu Atănăsescu.

Conacul Otetelişenilor este locul unde a copilărit Petrache Poenaru, inventatorul stiloului (tocul cu rezervor), cea mai mare personalitate pe care a dat-o actualul oraş Bălceşti. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *