Comuna Vlădești rămâne cea mai căutată comună vâlceană de către orășenii care doresc o casă la țară
Deși în ultimii ani, Bujoreniul, Mihăeștiul sau Dăeștiul sunt în lista celor care doresc o casă la țară, pe primul loc rămâne tot localitatea de la vest de Râmnicu Vâlcea, unde nu mai puțin de 400 de familii și-au ridicat sau au cumparat terenuri, în perioada post pandemie.
Prețurile destul de mari nu i-au împiedicat pe doritori să aibă o locuință la 5-10 minute de centrul municipiului chiar dacă în zona riverană DN 64 nu mai există terenuri. Comuna Vlădești a ajuns în 10 ani la o pondere de 70% populație de ”străinași”, majoritatea din zona clasei mijlocii, cu venituri în zona mediei naționale, schimbând cu totul compozitul populației din mediul rural.
Se poate afirma astfel că localitatea Vlădești nu mai este o comună în sensul pe care îl știm, este un cartier de orășenii care au un job în oraș sau un ”job remote”, anreprenori, free-lanceri și vin acasă doar pentru odihnă. Familii de vârstă medie care au ales o proprietate departe de zona aglomerată a orașului.
Majoritatea celor nou veniți sunt din Râmnicu Vâlcea iar deja aici se lucrează la un alt cartier rezidențial.
Cu aproape 1 milion venituri proprii (280 per capita), comuna numără peste 3.400 de locuitori, oficial, în realitate, numărul acestora este unul mult mai ridicat, având cea mai mare pondere de străinași, din Vâlcea, o infuzie de populație nouă care a depășit 70% din vechii locuitori.
Această migrație a schimbat cu totul compoziția comunei Vlădești, în primul rând ridicând prețurile la tranzația de terenuri, extinzând cu peste 500% intravilanul, imaginile de acum 20 de ani nu mai au nicio similaritate cu cele din prezent.
În acest an, prin Anghel Saligny, Primăria va finaliza și ultimii 6 km de asfalt aflați pe lista de lucru dar după cum spune Adrian Cosac, edilul din Vlădești, lucrurile se află pe o anumită dinamică, dat fiind urbanizarea și apariția de noi străzi care până acum 10 ani nici nu erau pe hartă.
Compania Distrigaz va extinde rețeaua de gaze naturale pe 27 de străzi și primăria pe alte 5 drumuri. Iar prin PNRR dată fiind dispunearea geografică și dificultățile de relief se va face o altfel de canalizare, nu una clasică. Însemnând un număr de 6 microstații de epurare, fiecare microstație deservind 20-25 de gospodării, la fiecare 5 astfel de gospodării, fiind o fosă ecologică, una colectoare.
Pe raza localității se vor monta mai multe stații electrice de încărcare dar și stații de autobuz moderne, comuna făcând parte din Masterplanul de transport metropolitan care va demara în acest an.
În zona viitorului complex balnear se va realiza al doilea foraj de apă sărată iar printr-un ambițios proiect ecologic vor fi monatate panouri fotovoltaice pe căminul cultural, sala de sport și grădiniță. Primăria urmărind să mai realizeze un parc fotovoltaic în fosta cuvetă a lacului de acumulare.
Tot prin PORR, bibiloteca și școala vor intra într-un program digital și de dotarea a loboratoarelor inclusiv cu mobilier nou.
În în vechea cuvetă a lacului de acumulare, Primăria dorește să amenajeze un parc fotovoltaic.