Comuna vâlceană cu cele mai multe achiziții imobiliare ale ”orășenilor” care se mută la țară

Slătioara a devenit localitatea vâlceană cu cele mai multe achiziții imobiliare, semn că proiectul „Niște Orășeni” a dat roade. Rezultatele sunt vizibile în mai puțin de doi ani.

Slătioara este un exemplu de comunitate funcțională, sănătoasă, atât din punct de vedere administrativ, cât și la nivel de gospodari.

Cercetarea făcută i-a determinat pe oameni să descopere că vremurile sunt benefice relocării: „internetul și curieratul micșorând distanțele, păstrând nealterați factorii pentru care ne mutăm la țară: apă, aer, natură, mișcare, muncă fizică, timp tihnit.”

Cei care vin la sat sunt ori cei care pot lucra de la distanță și aleg un stil de viață mai puțin alert pentru ei și familiile lor, ori cei care vor să dezvolte afaceri și să utilizeze resursele zonelor care-i adoptă.

O a treia categorie  este dată de cei care au ajuns la vârsta la care își doresc un trai liniștit asigurat de veniturile obținute la oraș. Vorbim despre un val de oameni care ajung de la oraș la sat, iar modul în care-l vom aborda, va genera energie sau va distruge.

în satele românești, asistăm la o depopulare și îmbătrânire accentuată. Din acest motiv, nu există ostilitate mare din partea localnicilor cu privire la cei nou veniți. Sătenii sunt bucuroși, săritori și încântați că satul întinerește, casele se primenesc, locurile devin lucrate și câmpurile cultivate.

Orășenii care se mută aici trebuie să aibă grijă să se adapteze tradiției și cutumei născute prin sute de ani de conviețuire, fără să „strivească corola de minuni a satului.”

Proiectul „Niște orășeni” susține migrația din urban în rural, acesta fiind un lucru benefic, deoarece întreaga mișcare „a pus presiune pe autorități să schimbe lucruri și acești nou veniți au încercat să dezvolte noi soluții, să propună parteneriate pentru rezolvarea diverselor probleme.”

Se poate spune că Slătioara se detașează categoric o destinație ideală pentru orășeni, are cea mai crescută rată de infuzie de resursă umană, fapt care se vede și în dinamică economică. Dacă acum trei ani, platoul de la Milostea nu avea nicio investiție, acum avem un furnicar de afaceri și de noi construcții.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *