Comuna valceană care în 4 decenii a trecut de la dispariție la prosperitate

În comuna Mihăești populația se apropie de 7.000 locuitori oficial, fiind cea mai populată comună din Vâlcea, localitate unde în ultimii ani s-au mutat mulți orășeni. Într-o comună care în 1989 urma să fie desființată prin decret guvernamental.

Comuna Mihăești a fost un puternic fief al liberalilor interbelici și antebelici, aici existând unul dintre marile conace ale familiei Brătianu. Al fostului premier Vintilă Brătianu. A fost o comună considerată aristocratică, familia Brătienilor implicându-se în educația copiilor din familiile modeste.

Regimul comunist a lovit masiv în identitatea acestei localități, confiscând abuziv conacul Brătienilor dar transformându-l în spital și nu în sediu de CAP cum era preconizat. Acest fapt a dus la păstrarea clădirii în parametrii buni și trecând printr-o serie de reabilitări.

În anii 80, comuna ajunse una dintre cele mai sărace și mai depopulate din zonă, pentru că lipsa investițiilor în utilități a dus la ”migrația setenilor” către oraș. Mai ales că zona industrială a Râmnicului se deplasase mult spre sud, ajungând la granița cu Mihăeștiul. Comuna Râureni a fost desființată, orașul ajungând să se învecineze cu comuna mai sus menționată.

În schimb din cauza migrației uriașe spre oraș și a sărăcirii zonei, localitatea a fost propusă alături de Bujoreni și Goranu, desființării. Mihăeștiul urma să fie dezmembrată în trei, partea dinspre sud urma să revină comunei Băbeni și ulterior orașului Băbeni, zona mediană revenea Râmnicului, iar islazul Negreni urma să devină platformă industrială pentru o posibilă rafinărie sau extinderea termocentralei Govora. Iar partea de vest revenea stațiunii Băile Govora.

Procesul urma să înceapă în 1990. Numai că revoluția a stagnat tot proiectul. Comuna Mihăești s-a salvat de la dispariție. Iar treptat în cele trei decenii, comuna ușor a început să crească din nou economic și ca populație.

În prezent, în afara rețelei de canalizare, un proiect pentru care s-a așteptat 10 ani, fiind inclus într-o strategie județeană, comuna este a doua cea mai bogată localitate rurală din Vâlcea, are o dinamică accelerată pe acest palier și este punctul de atracție pentru cei care doresc să se mute de la oraș. Deși are 7000 locuitori oficial, se spune că a atins deja numărul de 10.000 de locuitori permanenți, are peste 300 de agenți economici are zonele foarte bine delimitate și de la an la an, crește numărul investitorilor privați.

După implementarea rețelei de canalizare, se așteaptă că Mihăeștiul să se transforme efectiv într-un  nou cartier la sud de Râmnic, având o uriașă zona intravilană, unde se pot construi locuințe.

Așadar 4 decenii de istorie recentă pentru o comună care din cea mai săracă zonă și aflată pe cale de dispariție, a ajuns azi, destinație rezidențială și cea de a doua localitate rurală bogată a județului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *