Comuna Stoenești nu poate da înainte fără un sprijin financiar de urgență, spune primarul Dumbravă
Cu peste 3.200 de locuitori, comuna aflată la limita Parcului Național Buila Vânturarița, în frumoasa vale a Govorei, are venituri proprii, declarate în 2022, de peste 461 mii lei (150 lei per capita) mai multe cu 150 mii față de anul precedent lei și în consecință cea mai accelerată dinamică a investițiilor în ultimii 10 ani. Dar și cu o prognoză care arată mult mai bine pentru anul în curs, semn că în localitate prezența noilor investitori se face simțită.
”Ceea ce se vede acum în Stoenești este cu totul altceva față de cum am găsit-o. Mulți nu mai țin mine. Dar eforturile au fost uriașa, consumând axe europene, axe guvernamentale, fonduri locale.
Comuna nu avea drumuri, nu avea apă, nu avea nimic aproape. Deși se află la nicio jumătate de oră de Râmnic sau de Horezu. Preocuparea mea a fost de face din comuna una atractivă. Degeaba era așezată într-o zonă frumoasă, dacă nu ai cu ce stimula, nu vine nimeni aici.
Normal că dorința noastra este să atragem oameni de afaceri care să folosească resursa umană, resursele care sunt la dispoziție și de anul trecut se simte un interes crescut pe palierul economic. Da, avem un sector puternic rezidențial, aici vin din București și chiar din afara țării pentru a avea o locuință. Dar nu e suficient, vrem mai mult, vrem să ne apropiem de un prag financiar bun, de un buget care să ne asigure o mai mare independentă. Dar pentru asta avem nevoie de sprijinul clar al autorităților, nu cum s-a întâmplat de curând când nu am apărut pe harta distribuirii de fonduri. Vrem bani pentru proiecte, noi asta știm să facem, să scriem proiecte și să le implementăm”, susține primarul Gheorghe Dumbravă.
De altfel, administrația din Stoenești este cunoscută că a atras peste 10 milioane de euro, în ultimii ani, prin fonduri guvernamentale și europene, bani care s-au regăsit la nivelul utilităților unde există apă, de exemplu și în cel mai îndepărtat sat.
Localitatea se pretează foarte bine la industrie de servicii sau la o industrie de artizanat, aici funcționează un atelier unicat în România, de producere a borangicului. Există câteva locații pentru agro-turism și un lăcaș de cult de patrimoniu.
Comuna Stoenești are un program amplu de investiție în rețeaua de gaze naturale (proiect guvernamental) și va continua proiectul de asfaltare de drumuri pentru a finaliza toată trama stradală. Satul Zmeurăt este propus pentru zona agro-turistică, o zonă plină de pitoresc iar Valea Govorei pentru zona de camping.
Comuna Stoenești este localitate pe Drumul mănăstirilor Olteniei de sub Munte și cu creștere susținută a terenurilor pentru locuințe în ultimii ani.