Comuna Pietrari, o perlă a naturii, așezată în Oltenia de sub Munte

O comuna care precum o arcă, deschide frumoasă depresiune a Horezului, de la Pietrarii de sus până la cei de jos, avem un arhipeleag de sate, frumos dispuse pe sub pădurile de fagi, carpeni și ulmi, casele pătrunzând direct pe sub coronamentul codrului.

Pietrariul este un vechi centru comercial, aflat la răspântie de drumuri, de aceea sute de ani, pietrărenii au creat comerțul vâlcean. Ei sunt cei mai vechi neguțători din Vâlcea, caravanele din Pietrari au străbătut Oltenia și Bucureștiul până la Dunăre și până la marginea Munteniei.

Căruțele clasice cu coviltir, caii frumoși de munte, varul, fructele, tot ce înseamnă bogăția muntelui a fost purtată până la Calafat și Orșova și până în Lipscanii Bucureștiului interbelic.

Poate de aceea, comuna din prezent este una arătoasă cu case noi și case vechi dar un etaj ridicate până în 90, cu curți mari ardelenești, unde pietrăreanu are de toate, de la unelte agricole, cazanul celebru de țuică și tot ce îi trebuie omului gospodar.

Azi, comuna are o mică industrie, are agenți economici care vin să dezvolte afaceri și o zonă comercială foarte bine întreținută și dezvoltată.

”Da, s-au făcut lucruri și mai sunt de făcut. Vrem toate străzile să fie asfaltate, să avem gaze, să avem utilități, Pietariul să fie o casă primitoare. E un adevăr că urbanizăm localitatea, trotuare, iluminat modern, alei, arbuști plantați. Vrem să fie frumos. Comuna este pe drumul comercial al Gorjului, un drum turistic totodată. Sunt multe de făcut, vrem să avem servicii digitalizate, vrem să devenim o comuna europeană”, spune primarul Nicolae Moraru.

Comuna înregistrează o creștere redusă, dar creștere a populației și este în atenția oamenilor de afaceri care urmează să dezvolte aici afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *