Comuna Mateești începe, sub administrația Anghelescu, lungul drum al modernizării

Comuna Mateești, una din frumoasele localități care continuă linia subalpina a Depresiuneii de Excelență a Horezului, o localitate care s-a zbătut într-un anonimat și o lentoare a investițiilor pentru ani buni, se pare că intră treptat pe linia dezvoltării.

O localitate cu oameni gospodari care până în anii 90, era printre comunele cu o dezvoltare galopantă și o dinamică industrială destul de rapidă, a intrat într-un declin spre finele anilor 2000, nicio administrație nereușind să o readucă la linia de plutire, pierzând cu mult în fața unor localități vecine precum Slătioara, Vaideeni, Stroești. Mateeștiul pare că a subcombat odată cu Berbeștiul oraș aflat la marginea subzistenței.

Dar, odată cu alegerile din septembrie, când s-a schimbat complet administrația, în comuna Mateești pare să reînvie speranța. Aceea că lucrurile se mai pot reface, că indolența și inerția care prevesteau falimentul total al autorităților, vor dispărea iar localitatea va reintra în joc.

”Nu este deloc ușor dar am vrut asta. Nu puteam să asist cum localitatea se degradează, voiam alt Mateești, o localitate în care să te muți cu plăcere, cu locuri de muncă, o localitate pentru familii tinere, o localitate unde natalitatea să fie ca acum 30 de ani, o localitate curată, elegantă, o comună demn de a fi numită o zonă rurală europeană. Primul lucru pe care l-am făcut, a fost imediat din prima zi, o igienizare totală a localității, cu montarea a coșurilor de gunoi, cu tăierea vegetației. Aici nu am avut nimic de sărbătorit. Nu cred că intrarea în normalitate este un motiv de sărbătoare. Este vorba de intrarea în firesc”, spune Cosmin Anghelescu, noul primar al comunei Mateești.

În aceste zile, mai spune edilul, pe final de an este în lucru un proiect pe situații de urgență, care înseamnă reabilitarea a trei drumuri în Turcești: Iriștea-Pogoare, Mea-Lespedea și strada Codrești. Trei drumuri care înseamnă terasamente, rigole, podețe și accese la gospodării, adică lucrări ample care să reziste ani buni, fără noi intervenții.

Anghelescu aduce și o veste bună localnicilor, faptul că se licitează lucrarea de canalizare, pentru care există finanțare, pe o lungime de 16 km, rețea de canalizare care include și o stație de epurare.

”Iar nu în ultimul rând vestea bună o reprezintă studiul de fezabilitate și documentație pentru alimentarea cu gaze naturale, pe o lungime de 9 km, Mateeștiul fiind într-un parteneriat cu Sinești, Berbești și Grădiștea. Totodată vreau să văd în ce stadiu se află proiectul de 10 km de drum asfaltat, să vedem dacă este finanțat prin CNI și poate cu această ocazie, vom putea da o nouă veste bună oamenilor”, completeză Cosmin Anghelescu.

Edilul spune că în primăvară va începe și refacereea centrului civic dar și faptul că se află în discuții cu investitori, dornici de a dezvolta afaceri în Mateești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *