Comuna Livezi este ”campioana” persoanelor cu handicap și a însoțitorilor: 3 miliarde jumătate de lei lunar se duc în această direcție
Am ajuns la Livezi într-o zi oarecare de lucru, mirându-mă când am văzut o mulțime de persoane așteptând în fața primăriei. Inițial am crezut că este vreun protest, vreo nemulțumire, erau aproape 100 de localnici, de toate vârstele care așteptau.
Ce?
Protecția muncii… Toți sunt angajați ai primăriei. Da, comuna Livezi are peste 200 de angajați, la o populație de 2080 de locuitori. Numai că nu vorbim de salariații aparatului administrativ.
Vorbim de alții. Vorbim de salariații din domeniu social. De asistenții persoanelor cu handicap. Unde Primăria Livezi achită peste 200 de salarii acestora. Adică, bugetul primăriei este păgubit lunar cu 3,4 miliarde de lei vechi, doar pentru aceste plăti. Adică, anual, 40 de miliarde de lei vechi, Primăria Livezi trebuie să o achite acestora. În condițiile în care bugetul localității este undeva la sub 20 de miliarde pe tot anul.
”Este groaznic. Este strigător la cer. Filmați să vedeți cu ce ne confruntăm. Suntem demni de cartea recordurilor. Nu se poate așa ceva, pe bune. În toată România se întâmplă asta. Nu vreau să acuz, să speculez, dar ar trebui o reglementare, ca exact cei care scot pe bandă bolnavi cu handicap, să-i și plătească. Am mai avea atâția oare? Nu cred, pentru mulți de aici, cred că banii pică de undeva din cer. Ca o alchimie. Nu că lucrează mii de salariați în privat pentru a achita aceste plăti în țară. oameni care se scoală la 7 la muncă și ajung seara acasă, la o fabrică, din salariul ăla amărât, se opresc bani pentru aceste plăți. Asta le spune mereu celor care vin aici cu dosare. Pentru bugetul nostru este prea mult. Ne sufocăm. Pur și simplu noi lunar nu putem face investiții, nu putem avea intervenții de urgență, pentru că primăria trebuie să plătească aceste obligații bănești. Nu ne ajung. Cred că guvernul s-a și săturat de memoriile noastre. Comuna Livezi din Vâlcea are cele mai multe dosare, cele mai multe persoane, cei mai mulți însoțitori de persoane cu handicap. La 2000 de locuitori, este mult prea mult”, se plânge primarul din Livezi, Ștefan Verdeș.
De altfel aici există și o anchetă pe rol, pentru a se verifica validitatea acestor dosare și a referatelor medicale pentru cei care beneficiază de acești bani.
Dar până la finalul anchetei, bugetul primăriei Livezi merge aproape în totalitate în această direcție.
O persoană beneficiază de un astfel de dosar după ce o comisie din cadrul DGASPC Vâlcea și un medic de specialitate se pronunță asupra cazului. Acesta primește funcție de aceste decizii, dreptul un asistent personal care automat devine angajat al UAT-ului respectiv.
Primăria nu poate face nimic în acest sens, dacă refuză, poate fi dată în judecată pentru abuz.
Banii pentru însoțitorii persoanelor cu handicap, sunt plății de ministerul muncii primăriilor și nu au legătură cu investițiile.
Persoanele cu handicap ce beneficiază de însoțitor primesc banii direct dacă nu au o persoana angajata pe acest post.
Primăriile sa facă proiecte sa le depuna și apoi sa se plângă de lipsa banilor.