Comuna din Vâlcea care poate ajunge în următorii 10 ani pe primul loc în județ, din punct de vedere economic

Acum 15 de ani, Alba era unul din cele mai slab dezvoltate județe din Transilvania, un pic mai răsărit decât Hunedoara. Orașul Sebeș era în moarte clinică, precum toate micile orașe, monoindustriale de pe harta României.
Azi, Alba se numără printre primele 15 județe de top ale României, iar orășelul Sebeș este unul cu cea mai ridicată rată demografică, cu un salariu mediu de 3.800 de lei cu șomaj zero. Ce s-a întâmplat?
Autostrada. Și faptul că de la Sebeș până la Nădlac nu sunt decât 2 ore jumate iar până la Cluj o oră. Acest aspect a atras zeci de investitori, mari corporații din industria auto care an de an își extind afacerile.
Revenind la Vâlcea și de ce am făcut această introducere. Județul nostru va fi traversat de 44 de km de autostradă, un drum care va străbate trei comune – Câineni, Racovița și Perișani. de la nord spre sud-estul montan al județului. Iar singurul nod rutier va fi la Racovița. Un nod care va asigura legătura cu DN 7 (Valea Oltului) și implicit cu DN 7A, Valea Lotrului.
Distanța dintre Racovița și București va fi de 197 de km, pe autostradă, adică de 2 ore, dinstanța dintre Racovița și Sibiu va fi de 50 de km, pe autostradă, deci de nici o jumătate de oră iar între Racovița și Nădlac de 3 ore și jumătate. Adică o așezare geografică cu un uriaș potențial economic pentru comuna vâlceană. Localitatea dispune de terenuri (proprietăți ale obștilor) care se pretează la activități industriale felurite și care pot fi oricând concesionate investitorilor. Apropierea de București și de granția de vest, dispunearea geografică pe Autostrada Europei, fac din Racovița, localitatea cu cel mai mare potenial economic, propice pentru dezvoltarea de afaceri. Totul depinde cât de mult înțeleg autoritățile locale și județene acest aspect.
”Evident că știm această situație. Și deja au existat mai multe discuții cu oameni de afaceri care au pus ochii pe terenuri în zonă. Toată lumea știe ce înseamnă o astfel de autostradă. Dar după 15 ani de așteptări, oamenii vor să vadă excavatoarele la lucru și apoi ne facem planuri. Da, constructorul e în zonă, lucrează la proiectul tehnic, potrivot graficelor ar urma ca vara viitoare să vedem șantierul turându-și motoarele. Noi lucrăm la o strategie, pentru că nu doar noi, județul poate câștiga economic de aici. Vom vedea și care afaceri vor fi serioase, ce investiții pot aduce plusvaloare. Da, depinde de noi, care va fi viitorul acestei localități și al întregii Depresiuni”, spune primarul Narcis Iliescu.
Comuna Racovița se află așadar pe cea mai potrivită și are ocazia oportună de a deveni dinamica investițiilor din județ. Un mic ”Sebeș” vâlcean care poate în zece ani să atragă zeci de companii în zonă, companii care să profite de distanțele reduse în timp între regiuni și graniță.
Momentan, turcii de la Mapa Cengiz lucrează la proiectul tehnic iar statul la exproprieri, urnând ca anul viitor în vară să demareze șantierul lotului 2 și al lotului 3. Pentru că la Racovița se unesc și cele două loturi montane, cele mai dificile ale drumului de mare viteză Sibiu – Pitești.
Narcis Iliescu invită orice companie care are o strategie serioasă, un plan de afaceri multianual să nu ezite în a veni în zonă pentru a dezvolta afaceri.
Potrivit unei analize economice între cele 89 de localități vâlcene, pe o scară cu potențial de expansiune economică, localitatea lovișteană se află pe prima poziție cu 78 de puncte din 100, pierzând doar la capitolul feroviar (neavând linie electrificată și fiind pe o magistrală secundară). După Racovița cu 71 de puncte se află comuna vâlceană Golești.