Comuna cruciaților, Titești, devine o destinație râvnită pentru cei care doresc o locuință în Țara Loviștei

Ţara Loviştei, numele sub care este cunoscută zona celor cinci comune de pe malul stâng al Oltului, ascunde ceva aparte, este misterul istoriei de demult, o istorie care zace ascunsă de tufele mari de alun, de stâncile şi bolovanii ciudaţi de pe diferitele drumuri care străbat locul de la Câineni până mai sus de Perişani.

Însă acolo este altceva, ceva care răzbate timid de sute de ani, este povestea celui mai important drum al Evului Mediu, în galop de cal, cu armate care s-au adunat pentru a creştina lumea şi a alunga definitiv păgânătatea din Europa.

Cruci LovisteaDacă Posada a fost la Perişani, atunci asta implică mai mult decât certificarea unei lupte de început între armatele maghiare şi cele valahe. Această luptă spune că, de fapt, aici a fost unul dintre cele mai importante drumuri ale Europei – drumul cruciaţilor. Pentru că, din Europa Apuseană spre Orient, spre Constantinopol, pe aici se trecea. Ce dovezi avem? Zecile de cruci malteze găsite pe diferite pietre, bolovani sau table. Cruci care au fost fixate în intersecţii de drumuri, zone de popas, movile, crânguri.

La începutul mileniului al II-lea, Valea Oltului nu era circulabilă, râul, de la Brezoi în jos, era din munte în munte şi, astfel, cel mai scurt traseu dinspre Apus spre Orient era cel prin Câineni – Titeşti – Perişani – Curtea de Argeş şi aşa mai departe. Pe aici se spune că au trecut armatele cruciaţilor, caravanele comercianţilor, invaziile barbarilor. Loviştea a fost cărarea, puntea dintre Apus spre Orient.

În acest sens, Titeştiul, zona de platou care face legătura, puntea dinspre Câineni către Perişani, a fost cel mai tranzitat drum de către cruciaţi. Mărturii, aşa cum am spus, stau zecile de cruci malteze, bolovanii puşi în intersecţii de drum, vârfuri de suliţă, de săgeţi, zale de bronz, scăriţe de şa. Cronici, documente, care menționează cel puțin una din cruciade că ar fi trecut pe aici.

O întreagă istorie a lăsat în urmă Titeştiul, istorie pe care nu trebuie să o ignorăm.  De ce Titeştiul? Pentru că romanii au fost primii care au înţeles geopolitic această zonă când au construit unul din cele mai mari castre din Loviştea. Ei au identificat culoarele de trecere ale posibililor invadatori, dinspre Câineni şi dinspre Argeş. Titeştiul a fost un fel de avanpost, care străjuia Loviştea.

Cruci Lovistea2Sfârşitul mileniului prim şi începutul celui de-al doilea ni-i aduce în faţă, astfel, pe cruciaţii care mergeau spre Constantinopol şi care au creionat primele hărţi ale Loviştei. Se spune că zona este plină de morminte ale cavalerilor apuseni şi că anumite pietre cu cruce de fapt sunt pietre funerare. Așa avem piatra cu 12 cruci, care este un document categoric al celor 12 cavaleri care au pierit aici.

Dar mai sunt şi legendele frumoase ale comorilor. Bolovanii ciudaţi, dispuşi clar de mâna omului în locuri unde se vede clar că este forţată aducerea lor, ar indica traseele spre comori. Se ştie că aceşti cruciaţi nu mergeau doar pentru a apăra creştinismul în Orient, ci şi pentru alte ocupaţii mai puţin ortodoxe – jaf şi cotropire. Şi atunci, pe drumul de întoarcere, pentru a se asigura, ascundeau comorile în mai multe zone, una dintre acestea fiind Titeştiul.

Legende fantastice şi multe mistere relevă una din cele mai frumoase localităţi montane din Vâlcea – Titeştiul, acolo unde primar Cătălin Daneş doreşte să combine istoria cu prezentul şi să realizeze una din cele mai frumoase şi cochete aşezări turistice, într-unul din cele mai frumoase judeţe ale României…

”Titeștiul este azi o localitate modernă, o zonă deschisă pentru cine dorește să își ridice aici o locuință, mai ales că ne vom afla la 8 km de autostrada Europei. Adică, două ore ne vor despărți de capitală și 4 ore de granița de vest a României. Titeștiul are istorie dar are și prezent și viitor. Aici ne-am străduit să oferim condiții decente de viață locuitorilor, apă, canalizare, drumuri, așteptăm și reabilitarea completă a drumului județean fost național, care va începe anul viitor cu siguranță”, spune Daneș.

E drept că localitatea este din ce în ce mai căutată pentru locuri de casă, așezarea geografică, fix în inima Loviștei, între munți, oferă o perspectivă optimistă raportată la viitor.

One comment

  • Simona

    Bună ziua, într-adevăr després ceea ce se scrie este adevărat, eu am copilarti pe aceste meleaguri, am crescut, am plecat la muti Km de casă dar de fiecare data când am ocazia si pot ma reîntorc acasă la satul Titesti care nu ai cum să-l uiți. Acea liniște, cantatul cocosului din oborul cu animale a părinților mei ,glasul mamei cind ne cheamă să coborâm să bem cafeaua dimineața cu ei.Totea aceste se petrec acolo si mai ales cind merg in vale sa adu apa de baut de la fintina stau pe pietrele cind odinioară eram copil imi aduc aminte cum era la scaldat,mirosul îmbietor de iarba ,cantatul pălăriilor, toate astea aici in depărtare nu le găsesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *