Complexul turistic – rezidențial (Olănești, Ocnele Mari, Păușești Măglași, Vlădești) a obținut 7,5 milioane lei venituri în 2022

Polul economic de la vest de Râmnic este unul puternic, centrat pe două orașe turistice și pe două comune rezidențiale, cu un grad mare de dezvoltare. Este zona care a atras cea mai mare populație din segmentul clasei de mijloc și este în continuă expansiune.

Cu aproape 1 milion venituri proprii (280 per capita), comuna numără peste 3.400 de locuitori, oficial, în realitate, numărul acestora este unul mult mai ridicat, având cea mai mare pondere de străinași, din Vâlcea, o infuzie de populație nouă care a depășit 70% din vechii locuitori.

Este o comună rezidențială, urbanizată în totalitate și unde deja zona se extinde pe ambele maluri ale râului urcând până sus spre Fundătura sau Trundin. Localitatea este așadar într-o dinamică imobiliară și în acest sens, autoritățile sunt nevoite să țină pasul cu proiectele privind investițiile.

ceastă migrație a schimbat cu totul compoziția comunei Vlădești, în primul rând ridicând prețurile la tranzația de terenuri, extinzând cu peste 500% intravilanul, imaginile de acum 20 de ani nu mai au nicio similaritate cu cele din prezent.

Vorbim de un segment middle class, de oamni cu venituri de la mediu spre mare pe economie, populația din Vlădești  fiind puternic urbanizată, fiind numită și ”Pipera Vâlcii”.

De multe ori administrația a fost forțată într-un galop de investiții pentru a ține pasul cu extinderea zonei de locuit. Pentru că asta a implicat drumuri, utilități – apă, canalizare, gaze și servicii. Fiind vorba de o populație care a venit în Vlădești cu alte așteptări în privința standardelor de confort.

Administrația Cosac spune că în mare parte a reușit să vină în întâmpinarea acestor solicitări dar asta depinde foarte mult de sursele de finanțare. Spre deosebire de Mihăești, Budești, Bujoreni, comuna Vlădești nu este una industrializată de aceea veniturilor proprii nu sunt la nivelul celor de mai sus, în consecință primăria a apelat la fonduri europene, fonduri guvernamentale, granturi, orice sursă de venit externă.

”Prin PNRR cele mai multe solicitări și vedem ce scoate POR-ul.  Suntem pe lista de sinteză a CNI pentu un sediu primărie și pentru  de centru civic. Suntem în asociația de transport metropolitan pentru a avea un transport cu Râmnicul mai des și unul civilizat. Pregătim un parc fotovoltaic de 3 megawați. Avem 3 proiecte implementate pe iluminat public inteligente și l-am depus pe al 4. Și se acoperă toată comuna. Continuăm extinderile de utilități, infrastructura mare și suntem receptivi la toate problemele pe care le solicită cetățenii”, spune primarul Adrian Cosac.

Primăria se digitalizează și se lucrează la un centru civic nou, cu parcuri, cu sistematizarea întregii zone. Toate construcțiile din această zonă sunt modernizate, ne refermim la școala, cămin cultural, o sală de sport cu 102 locuri.

Toate aceste aspecte au condus la o puternică dinamică  demografică în localitate, sunt peste 3000 de locuitori nou veniți în Vlădești, adică aproximativ 70% din populația localității.

În comuna Vlădești locuiesc astfel antreprenori, medici, juriști, free lanceri, oameni care au ales să aibă o casă foarte aproape de Râmnic dar într-o zonă care dispune de toate utilitățile și într-un peisaj deosebit.

Păușești Măglași

Comuna vâlceană se află pe poziția 18 la nivel de venituri proprii pe 2022, cu 1,5 milioane lei (369 per capita) între cele 89 de localități vâlcene și pe locul 8 într-un clasament al comunelor devoltate din județ, cu o populatie de peste 4000 de locuitori.

Comuna aflată pe drumul stațiunilor se dovedește o destinație oportună pentru mediul de afaceri dar și pentru rezidențial, fiind comuna care a reușit un salt economic spectaculos, potrivit cifrelor estimate pe anul care s-a încheiat.

Extinderea rețelei de gze naturale, a rețelei de canalizare, asfaltarea ultimelor drumuri din localitate sunt pe lista lui Alexandru Dediu, acestea fiind clar premisele unei creșeteri accentuate a populației în Păușești Măglași
”Cum am reușit? Răspunzând la această întrebare mă raportez în principal la Râmnicu Vâlcea, de unde vin majoritatea celor care se mută la noi. La Păuşeşti Măglaşi se găsesc toate la poartă şi aici vorbim de apă, gaz, canal, energie electrică, internet. Pe de altă parte, preţul de achiziţie al unui teren este unul decent. Dacă vorbim de cât face o persoană pentru a ajunge la muncă, cel din Măglaşi va ajunge mai repede, chiar dacă distanţa este mai mare. Pe de altă parte, aici este o linişte pe care nu ai cum să o găseşti la oraş. Populaţia s-a întinerit prin migraţia dinspre oraş spre noi. Este îmbucurător pentru că mulţi oameni de calitate vin aici. În 2000, La Păuşeşti aveam în medie 2.000 de locuitori. La recensământul din 2011 erau peste 3000, iar acum comuna a depășit 4000 de locuitori oficial. Sunt mai mulți în realitate. În plus, locuitorii din Păuşeşeti au devenit tot mai mulţumiţi, există un grad crescut la calităţii vieţii.. La această situaţie a contribuit foarte mult şi faptul că nu există gospodărie în comună care să nu aibă apă, canal, gaz, internet şi asfalt. Acolo unde mai sunt de realizat mici lucrări le vom finaliza în acest an, cel târziu anul viitor”, spune primarul Alexandru Dediu
De ce? Se află la nici 10 km de Râmnicu Vâlcea, este foarte aerisită, calitatea vieții este una ridicată, sunt toate utilitățile, terenurile au prețuri rezonabile, este o comună care se urbanizează de la fiecare an, crește populația, crește industria de servicii, să nu uităm că aici este capitala industriei alimentare ecologice.
Băile Olănești

Băile Olăneşti sunt cunoscute în România ca multe alte staţiuni unde apele termale ajută oamenii să se relaxeze şi să îşi recapete echilibrul pierdut. Cu venituri de peste 3,3 milioane lei (768 per capita) și o populație de 5000 de locuitori, orașul de sub Parâng nu mai are nevoie de nicio prezentare. El este o carte de vizită, pentru orice turist din România.

Doar că mersul la băi este asociat mai degrabă cu tratamentele pentru diferite boli şi dureri care apar la vârste mai înaintate. Chiar dacă întotdeauna cei care s-au ocupat de industria balneoclimaterică au avut inclusă în activitatea lor profilaxia, mentalul colectiv a legat curele cu ape termale de o anume perioadă a vieţii.

”Stațiunea Băile Olănești se află în topul stațiunilor pentru sănătate din România și nu doar. Pentru că avem un flux din ce în ce mai mare de turiști străini. Majoritatea investitorilor merg azi pe principiul wellness și spa. Tot ce se deschide acum și la ce se lucrează vine în concordanță cu așteptările turiștilor. Vedem și evoluția categoriilor de turiști. Acum 10 ani, 90% dintre turiști erau pensionarii, cei care veneau prin programele sociale. Numărul acestei categorii de turiști s-a redus la jumătate, iar foarte mulți tineri dau persoane adulte vin aici pentru sănătate. Sunt manageri de companii, sunt angajați din companii, din corporații care fac un sejur de sănătate la Olănești. Vin pentru o terapie. Și asta normal că ridică standardele noastre ca stațiune”, spune primarul Sorin Vasilache

Ca investiții se lucrează în acest an pentru reabilitarea a mai multor drumuri, spre Comanca, spre Tisa, se continuă extinderea de utilități și orașul se desface pentru a valorifica turistic toate zonele, nu doar în partea centrală. Foarte multe proiecte prin PNRR care înseamnă energie verde, un transport ecologic.

 

Ocnele Mari

Cu venituri proprii de aproximativ 1,7 milioane lei cu o populație în creștere de peste 3.300 de locuitori, orașul atacă podiumul stațiunilor balneare, deschise tot timpul anului.

Mai ales că două mari proiecte de centre spa sunt în faza de documentații. Este vorba de un proiect privat în Ocnița, privind amenajarea unui centru spa și un alt centru spa în parteneriat cu Consiliul Județean în Ocnele Mari.

Remus Sasu și Constantin Rădulescu au prezentat planurile inițiale ale proiectului, cel din Ocnele Mari care va transforma stațiunea într-una pentru 4 anotimpuri, valorificând astfel resursa principală a orașului. Apa sărată.

În paralel, pentru creșterea potențialului turistic al stațiunii Ocnele Mari, CJ Vâlcea continuă lucrările de modernizare a drumului județean și întreprinde demersuri pentru regularizarea pârâului care traversează localitatea.

”Anul 2023 înseamnă un an în care vom implementa noi investiții în zonă, mă refer la utilități, pentru a spori gradul de atracție al acestui oraș. Sunt șanse mari ca micul nostru orășel să devină o stațiune de interes național, dar pentru asta trebuie să dezvoltăm tot ce implică aici turismul, activitățile conexe turismului, pentru că industria turismului este o ramură complexă  care poate aduce locuri de muncă și venituri consistente la buget”, conchide Sasu.

Utilități însemnând continuarea procesului de asfaltare, de extindere a rețelei de apă, a rețelelor de gaze.  Și sprijinirea investitorilor în lărgirea ofertei de turism.

Așadar cu 7,5 milioane de lei, o creștere ușoară față de anul trecut, această zonă de la vest de Râmnic, se detașează clar într-un puternic centru economic, cu precădere pe segmentul turistic. O zonă care într-o viziune amplă poate completa și se poate conecta cu restul economiilor din zona municipiului și a celorlalte localități limitrofe.

2 comments

  • narcis

    Alexandru Dediu, nu mai minti!!! In Pausesti Maglasi nu gasesti nici canal nici gaz nici asfalt peste tot. Si asta in cea mai mare parte a comunei, mai ales in zonele in care locuitorii comunei nu te-au votat. Tot asfaltezi strada unde-ti locuiesc rudele iar alte strazi nu au vazut si nu o sa vada asfalt sub mandatul tau.

  • Ion

    Același lucru aș vrea să-l zic și eu despre un alt mincinos: Sorinel Vasilache! Localitatea Cheia, componentă a Băilor Olănești, este locuită de circa 1000 de oameni, respectiv un sfert din populația orașului lu` pește. Dacă treci prin acest sat, zici că te întorci în secolul XIX, din punct de vedere administrativ. Străzi realmente împușcate, rețea de apă și canalizare incompletă, rețeaua de gaze la fel, ce mai, evul mediu. Dacă nu ar exista frenezia construcțiilor noi, efectuate de cei care lucrează în străinătate, ai zice că ne-am întors în timp. Cred că acest primar, Vasilache, a și uitat că în parohia sa se află și Cheia. Se pare că-l interesează doar wellness-ul și spa-ul. Lasă, monșer, că nu mai este mult până la alegeri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *