Complexul turistic Monahal din Stăneşti va fi inaugurat la toamnă

Satul Cuculeşti din comuna vâlceană Stăneşti, situată lângă biserică de lemn adusă din Sălaj şi lângă noua mămăstire Sfântu Gheorghe va deveni campus turistic monhal şi va avea şi un Muzeu al Patriarhiei

“Satul se află chiar pe drumul mănăstirii şi are case frumoase, vechi de peste 300 de ani, cu arhitectura oltenească a Vâlcii de mijloc, fiind ideal pentru cei care şi-ar dori să investească în turism monahal. Vreau să spun că la poarta bisericii sunt nu mai puâin 9 case unicat, care, alături de biserica de lemn salvată de patriarhul Marina, formează chiar un complex muzeal. Primăria nu dispune de fonduri pentru renovarea acestora, dar un investitor în turism ar putea să facă asta şi nu ar fi o investiţie costisitoare”, spune primarul din Stăneşti, Ionel Michiu.

Primăria lucrează în prezent la asfaltarea drumului care duce la biserică, urmând ca la toamnă odată cu deschiderea noii mănăstiri, zona să arate impecabil.

Un om de afaceri a început ridicarea Mânăstirii Sfântu Gheorghe în memoria fostului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Iustinian Marina, născut în localitate, ridicarea acestui lăcaş de cult făcându-se în apropierea bisericii de lemn care există aici, originară din judeţul Sălaj, adusă de fostul ierarh în anii ’50.

Biserica de lemn din satul Şuieşti a fost construită în 1658, în judeţul Sălaj, comuna Gâlgău. După ce a funcţionat o perioadă în curtea liceului militar de la Breaza, a fost adusă de patriarhul Iustinian Marina, în 1950, în localitatea vâlceană. Această biserică şi cea a lui Horea din Albac, din staţiunea Băile Olăneşti, sunt lăcaşele de cult salvate de la distrugere şi aduse în Vâlcea de fostul patriarh Iustinian.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *