Complex Cultural Ceramica de Hurezi, investiţie la Horezu

Primăria Horezu a demarat, în această vară, un proiect investiţional în valoare de circa 2 milioane de euro, care vizează construcţia Complexului de artă populară – Ceramica de Hurezi, în zona platoului din satul tematic Olari din localitate, a declarat primarul localităţii, Nicolae Sărdărescu. Complexul se va întinde, potrivit proiectului, pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi şi va include atât expoziţii de ceramică, cât şi 15 ateliere tradiţionale de olărit.“Este, cred, cel mai mare complex cultural de artă populară din ţară şi nu putea să fie construit decât în capitala ceramicii româneşti, adică la Horezu. O tradiţie recunoscută de UNESCO trebuia să aibă o casă a artelor. Locaţia este platoul Olari, la marginea satului acestei bresle a ceramiştilor, unde peste 25 de meşteri păstrează vie o tradiţie milenară. Acest complex cultural va fi dispus pe trei mari module: modul de expoziţie care va cuprinde expoziţii de ceramică de Hurezi, un modul cu ateliere, unde vor avea loc tabere sau cursuri de olărit şi un al treilea modul sau, cum să-i spunem, un observator. Finanţarea se face cu o bună contribuţie din bugetul local”, a detaliat Nicolae Sărdărescu.

Acest complex ar urma să fie finalizat, spune edilul din Horezu, în anul 2018, iar valoarea aproximativă a lucrării se ridică la 2 milioane de euro.

În oraşul Horezu a mai funcţionat, înainte de 1989, un complex cultural de ceramică construit de autorităţile comuniste, care însă s-a degradat după 1990 şi a devenit inutilizabil. Oraşul Horezu este o staţiune tradiţională şi este considerat capitala ceramicii româneşti. Aproximativ 30 de meşteri ceramişti de aici păstrează acest meşteşug, iar în urmă cu 5 ani olăritul din Horezu a fost inclus de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *