Comoara de lângă Râmnicu Vâlcea, un posibil green village, pentru cei care fug de oraş

Este un adevăr simplu. Lângă Râmnicu Vâlcea, la nici 10 km, se află o comoară. Un loc superb, pe care dacă cei din afară l-ar avea ar spune că Dumnezeu i-a biecuvântat. Este poate de departe locul de Belle Vedere al judeţului

Se vede tot Râmnicul, se vede Oltul, se văd Munţii Căpăţânii, se vede masivul Cozia, se vede tot ce este mai frumos, dincolo de pădurea de carpeni…

Runcu sau Râmnicul de Sus, cum era cunoscut acum peste 100 de ani este cel mai frumos cartier de judeţ, pentru că dacă nu era Runcu, Vâlcea ar fi cu un pic mai puţin frumoasă. Comuna aşezată pe cel mai înalt deal al judeţului, întinsă pe culmi precum satele moţilor, ar putea deveni cel mai select areal de locuit pentru cei care nu doresc oraşul dar sunt dependenţi de el.

Nici nu vreau să-mi imaginez cum sunt nopţile la Runcu, cum arată munţii pe înserat, cum se văd luminile Râmnicului, de acolo de sus. I-am invidiat pe cei de acolo de când mă ştiu şi nu am înţeles nici până azi de ce Runcu a fost ocolit, de ce nimeni nu a descoperit poate cea mai frumoasă localitate metropolitană din Vâlcea.

Este platoul care stă imediat sub cer şi este locul care ar trăi doar prin cartiere rezidenţiale, cu case cochete, cu multă natură de jur împrejur, cu străzi asfaltate, cu pomi de toate naţiile, un adevărat Eden, unde am putea trăi.

Este o comoară, încă nedescoperită, această insulă într-o mare de păduri, într-un ceaslov al dascălilor de demult, o robă cerească, una care, aşa cum spus, pune noaptea stelele deasupra Râmnicului. Este zona rezidenţială unde se pot ridica acele case de vacanţă, într-o linişte deplină, dar care te apropie mai repede de nemurire.

Ce este Runcu? O uriaşă mănăstire, pe o meteoră a dealurilor de est ale Vâlcii, o punte care leagă pe sub pădurile de fag, Muntenia vecină de Râmnicul lui Mircea, o mănăstire unde miresele primăverii se cunună pentru totdeauna cu cerul şi pământul…

Poate că dezvoltatorii imobiliari se vor gândi de azi la un posibil Green Village aici la Runcu, în balconul frumos de unde se vede toată Vâlcea….

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *