Coeficientul UEFA al României este în cădere liberă

Fotbalul românesc a suferit un adevărat șoc în vară, când toate cele trei reprezentante în Conference League, teoretic cea mai slabă întrecere europeană intercluburi, au fost eliminate încă din turul 2 preliminar, primul în care au intrat în competiție. Nici CFR nu a reușit rezultate extraordinare în preliminarii, astfel că România a căzut pe locul 25 în clasamentul coeficienților UEFA, cel care stabilește numărul echipelor și distribuția lor în cupele europene.

FCSB și Universitatea Craiova sunt greu de departajat într-un top al rușinii. Vicecampioana a fost eliminată de Șahtior Karagandy (Kazahstan), după loviturile de departajare. A fost 1-0 la București și 1-2 în Armenia (returul s-a jucat pe teren neutru), dar, cum UEFA a eliminat regula golului marcat în deplasare, s-a ajuns la „loteria penalty-urilor”, unde Moruțan a ratat.

La rândul lor, oltenii nu au reușit să câștige niciunul dintre meciurile cu FK Laci. După 0-1 în Albania, echipa antrenată pe atunci de Marinos Ouzounidis a făcut egal pe teren propriu, 0-0, rezultat care a dus la demiterea antrenorului grec.

Sepsi OSK a avut întâlnit un adversar mai bine cotat, Spartak Trnava. A fost 0-0 în Slovacia și 1-1 la Sfântu Gheorghe, echipa antrenată de Leo Grozavu fiind eliminată la loviturile de departajare.

În fine, CFR Cluj, care a luptat pentru accederea în grupele Ligii Campionilor, a ajuns, până la urmă, în grupele Conference League. Această casă de pariuri oferea cota antepost 1,08 pentru selecția „CFR nu se califică în grupele Ligii Campionilor”, iar așteptările specialiștilor au fost confirmate.

Șumudică, demis după „dubla” cu Steaua Roșie

Clujenii au trecut cu emoții de primul tur preliminar, după 3-1 acasă și 1-2 în deplasare cu Borac Banja Luka. În turul al doilea, Marius Șumudică a reușit două victorii cu Lincoln din Gibraltar (2-1 în deplasare și 3-0 acasă). În turul 3, CFR a fost eliminată de Young Boys Berna (1-1 acasă și 1-3 în deplasare), căzând în Play-off-ul Europa League, de unde a fost scoasă de Steaua Roșie Belgrad (0-4 în deplasare și 1-2 acasă). Șumudică a fost demis după acest 1-6 la general.

Fiecare punct adus de o echipă românească s-a împărțit la patru, pentru că am pornit la drum cu 4 formații. Până acum, CFR Cluj a obținut 3,5 puncte, FCSB și Sepsi câte un punct, iar Universitatea Craiova – 0,5 puncte. În total, s-au strâns 6 puncte, adică o medie de 1,5 puncte, care plasează România pe locul 46 în topul coeficienților UEFA, în sezonul curent.

Din acest puncte de vedere, sub fotbalul românesc mai sunt doar cele din Islanda, Luxemburg, Gibraltar, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Belarus, San Marino și Liechtenstein. Dintre aceste țări, doar Gibraltarul mai are o reprezentantă în competiție, pe Lincoln Red Imps, care a ajuns și ea în Conference League, după ce a fost eliminată de CFR din Liga Campionilor.

Insulele Feroe, Andorra și Țara Galilor, țările de pe locurile 43-45, au ieșit din competiție cu toate echipele, așadar este foarte posibil ca România să le depășească.

Prăpastia se adâncește

Clasamentul care contează pentru stabilirea numărului de reprezentante în cupele europene este cel alcătuit în baza coeficienților din ultimele cinci sezoane. În această ierarhie, România este pe locul 25 în acest moment. Iată care au fost mediile punctelor obținute în edițiile precedente:

  • Sezonul 2020-2021 – 3,750 puncte
  • Sezonul 2019-2020 – 5,875 puncte
  • Sezonul 2018-2019 – 2,375 puncte
  • Sezonul 2019-2020 – 2,900 puncte

Bulgaria este pe locul 24, iar imediat după România vine Ungaria. Primul loc care permite participarea cu două echipe în Liga Campionilor și una în Europa League este locul 15, ocupat în prezent de Croația.

Echipele de club românești trebuie să se descurce mult mai bine în anii următori, pentru a reduce diferența care ne separă de țările de top. Deocamdată, este o prăpastie care devine, parcă, tot mai adâncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *