Coca: CJ ar trebui să asigure cofinaţarea proiectelor europene locale care au ca dezvoltare turismul

Senatorul PSD Laurenţiu Coca a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea ar trebui să existe o prioritizare privind cofinanţarea proiectelor din mediul rural care au ca perspectivă dezvoltarea turismului.

“Sunt localităţi care au au obiective de patrimoniu, biserici, mănăstiri, conace boiereşti şi care optează pentru proiecte europene privind realizarea unor drumuri de acces spre acestea, numai că le lipseşte partea de cofinanţarea Aceasta poate fi asigurată, clar, de Consiliul Judeţean. Sau au proiecte de realizare a reţelelor de apă şi canal, de stabilizare a versanţilor în zone care se pretează la agroturism. Ştiind că, odată finalizate aceste investiţii vor aduce plusvaloare în turism, Consiliul Judeţean poate ajuta cu această cofinanţare. Sunt multe primării care spun, am aplica pentru un proiect european, dar de unde cofinanţare”, a precizat Coca.

Acesta consideră că şi printre proiectele pentru drumurile judeţene, pe care CJ le are în vedere pentru reabilitare şi modernizare, ar putea exista o ierarhizare în funcţie de veniturile colaterale pe care acestea le pot aduce.

“De exemplu, un drum montan cum ar fi cel care urcă pe Vârful Cozia, un drum care uneşte Mănăstirile Pahomie şi Iezer, unul judeţean cum este cel care duce la Bradu, un drum judeţean care străbate chei sau văi, ar putea fi reabilitate, asigurând astfel accesul potenţialilor investitori în aceste locuri şi dezvoltarea unor capacităţi turistice, a unor complexe de agrement. Vâlcea trebuie să reevalueze potenţialul pe care îl are, în ceea priveşte balneologia, sarea, mănăstirile etc, pentru că da, avem poate cel mai variat potenţial turistic din ţară”, a spus Coca.

În altă ordine de idei, el a menţionat că amendamentul adus proiectului de lege privind salarizarea din domeniul sanitar, la care a fost co-iniţiator, a fost “un prim pas pentru aducerea personalului medical cu studii medii şi a asistenţilor sociali la venituri decente”.

“Am fost trei iniţiatori ai acestui amendament care a privit creşterea cu 25% a salariilor personalului medical cu studii medii şi a asistenţilor sociali. Nu este mult, dar este un prim pas pentru aducerea acestora spre venituri decente”, a mai precizat parlamentarul vâlcean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *