Cobiliţa, din nou la modă în Lăcustenii Vâlcii

Sătenii dintr-un cătun al comunei vâlcene Lăcusteni sunt nevoiți să apeleze la un mijloc tradițional oltenesc din Evul Mediu pentru a se aproviziona cu apă de la 5-6 kilometri distanță. Ei folosesc cobilița, un dispozitiv din lemn cu două capete pentru fixarea găleților, exact cum foloseau strămoșii lor.

Primarul din Lăcusteni, Marin Puchin, spune că pe agenda primăriei există extinderea sistemului de apă și canalizare, însă, deocamdată, pentru cele 20 de gospodării din cătun, majoritatea bătrâni, lipsa apei din pământ este o mare problemă.

„La prima vedere, da, acest transport cu cobilița are farmec, vine din istorie, este emblema oltenească. Un mod mult mai util de a duce două găleți cu apă este cu cobilița și nu cu căruțul sau cu ambele mâini. Oltenii au fost ceva mai inventivi și au găsit aceasta unealtă mult mai ușoară și care, în echilibru perfect, nu mai pune nicio greutate pe umeri. În fine, povestea este însă mai tristă, în acest cătun, situat pe deal, pământul este sărac în izvoare și apa este undeva la o adâncime foarte mare. Noi o să încercăm extinderea rețelei de apă, rețea cu care avem probleme jos, în sat, dar vom încerca să aducem și aici rețeaua, pentru că populația este extrem de îmbătrânită”, a precizat Puchin.

Cătunul Contea se află pe coama unui deal sărac în izvoare, iar cele mai apropiate surse de apă sunt jos, la șoseaua principală, unde aceste familii coboară cu cobilița pentru a se aproviziona.

De altfel, în acest cătun, toți localnicii posedă cel puțin o cobiliță, fiecare membru al familiei având una potrivită vârstei.

„Copiii, încă de la 10 ani, știu să poarte o astfel de cobiliță. Pentru ei este ceva normal”, a adăugat Puchin.

Cobilița este o tijă de lemn curbată, cu toarte, cârlige sau crestături la cele două capete, care se poartă pe umeri și servește la transportarea găleților cu apă sau a coșurilor.

Dacă apa potabilă o cară cu cobilița, pentru animale, fiecare gospodărie are săpat un „gâldan” în curte, un fel de bazin cu pereți argiloși, unde se strânge apa de ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *