Clasa Politică vrea să abroge OUG 51/2016, cea care prevede sancţiuni pentru tăierile ilegale de lemn

Toate partidelor politice pregătesc un atac masiv asupra naturii, pregătindu-se de abrogarea unei legi care punea la punct tăierile ilegale de lemn

Ordonanța 51 privind infracțiunile silvice aduce măsuri de prevenție și stabilește sancțiuni pentru descurajarea faptelor ilegale.

OUG aduce măsuri de prevenție, stabilește sancțiuni cu scop privind descurajarea faptelor ilegale.

8,8 milioane mc de lemn sunt tăiaţi ilegal din pădurile României

Conform Inventarului Forestier Național (IFN), România deține circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. Pe lângă suprafața de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistrați circa 830.000 de proprietari de pădure și aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură și prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii și industriei alimentare de 12%. Inventarul IFN a fost realizat în perioada 2008 — 2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013.

Documentul IFN relevă faptul că volumul anual mediu recoltat în perioada anterioară anului 1989 este de 25 milioane metri cubi, după 1989 volumul mediu scăzând la o medie de 15 milioane metri cubi. Raportat la datele actuale ale Inventarului Forestier Național, masa lemnoasă recoltată reprezintă sub 50% din creșterea anuală a pădurii, comparativ cu media UE-27, de 60%. Doar Bulgaria (41%), Cipru (16%), Danemarca (35%), Italia (26%), Luxemburg (38%) și Slovenia (44%) înregistrează recoltări în proporție mai mică din creștere.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producție totală de peste 2,2 miliarde euro și exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.

România este un mare importator de materie primă (buștean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund și exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanța import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.

În primăvara anului trecut, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurilor, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative, iar dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive.

Potrivit organizațiilor de mediu, cu toate acestea, situația pădurilor din România este în continuare în impas, datele oficiale arătând că, anual, dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *