Ciorâcă: Drumurile din Cernișoara se betonează; Solul plin de humă predispus la alunecări această soluție ne-o oferă
În urma consultărilor cu specialiști, primăria Cernișoara a optat pentru soluția betonării drumurilor, mai ales că majoritatea sunt în pantă, pe un sol format din humă și care este predispus la alunecări de teren. Comuna Cernișoara este din păcate, pe un loc fruntaș, în ceea ce privește zonele cu alunecări active de teren.
În prezent lucrările la reabilitarea celor 26 de drumuri sunt în plin proces de execuție iar cele 4 poduri peste râul Cernișoara aproape de finalizare.
Primăria comunei Cernișoara investește în acest an 14,5 milioane de lei în reabilitarea rețelei de drumuri din localitate, un proiect care a primit finanțare de la guvern, prin Programul Național Anghel Saligny.
Primarul comunei Cernișoara, Dumitru Ciorîcă spune că strategia de dezvoltare a comunei la care lucrează în prezent, are la bază fixarea reperelor de infrastructură, repere care vor avea o aplicabilitate doar după lansarea programelor operaționale cu fonduri europene sau cele cu fonduri guvernamentale.
”Moștenim o localitatea frumoasă, cu o suprafață întinsă, în cea mai frumoasă depresiune a Horezului, în zona subcarpatică a Vâlcii. Dar în același tip venim cu un handicap imens, o rețea foarte mare de drumuri, multe în zone predispuse eroziunii solului și alunecărilor, pâraie care din cauza faptul că nu sunt regularizate afectează suprafețe agricole iar viiturile atunci când se formează pun în pericol chiar gospodării. Așadar avem uriașă nevoie de investiții în infrastructură. Am ales soluția betonului, asfaltul nu rezistă timp îndelungat pe un astfel de teren. Această sumă pe care guvernul a alocat-o proiectului nostru nu acoperă toate nevoile dar este un prim pas pentru a începe amplul proeict de modrnizare a comunei”, susține Ciorâcă.
În cadrul proiectului sunt incluse 26 de străzi care însumează 8,2 km de de drumuri reabiltate. Precum și construirea a 4 noi produri peste pârâul Cernișoarta, două în satul Mădulari și 2 în satul Cernișoara.
Lucrările la cele două școli sunt înaintate, urmând ca în iulie, Cernișoara să aibă cele ”mai verzi” instituții de învățământ din Vâlcea. Școli cu panouri fotovoltaice, cu pompe de căldură, anvelopate termic. Aceste școli vor fi dotate prin PNRR cu table inteligente și cu laboratoare de informatică.
Consiliul Județean Vâlcea are în proiect asfaltarea a 2 km de drum pe raza localității și realizarea a 1 km de rigole betonate.
Totodată se așteaptă finalizarea licitație Masterplanului de apă, pentru ca satele Mădulari, Obârșia, Cernișoara să beneficieze de rețea de apă.