Ciobanii din “transhumanţa” Vâlcii au oprit să voteze: cu Iohanu, cu Dăncilă, cu Diaconu, dar şi cu Barna

Îi vedem din ce în ce mai rar pe drumurile din judeţul Vâlcea. Poate îi şi înjurăm câteodată, dar, de multe ori, îi privim ca pe ceva exotic. Ei asta fac de mii de ani, aici, în România. În Vâlcea, o fac de vreo 30 de ani. Ciobanii.

“La Dobrogea mergem cu ele. Ajungem până la Sfântu’ Nicolae. Că e vreme bună. Să ne ţină Dumnezeu”, spune Petre, care mână 500 de oi. Are doi măgari, trei câini şi încă un ajutor, pe Timofte.

M-am întâlnit cu Petre pe Valea Pescenei. Vine de la Suru, de sus. Petre a votat la Băbeni. A vrut să voteze. Timofte nu, că “nu ştie bine candidaţii”. Petre a votat cu “Iohanu”. Râde, zice că Timofte e mai comunist din fire. Ăsta e ardelean şi a făcut Sibiul “fain”. Trece prin Teleorman şi i se pare un judeţ “ţigănos”.

La Popeşti, la Podul Rizoiului, l-am întâlnit pe Alfonso. Vine dinspre Novaci. El a vrut-o pe Viorica. A votat la secţia din Slătioara. Pe Klaus l-a votat data trecută. Şi l-a dezamăgit. A fost “băsist” şi râde.  Alfonso a lucrat la Cugir, la fabrică. Apoi a ales să fie cioban. O face de 20 de ani. Se opreşte în Bărăgan, la Vadu Oii. Acolo au rachiu prost, de sfeclă şi tescovină.

Mandache e cioban de 5 ani doar. Tot de la Novaci vine. E însurat la Mediaş, dar e despărţit. Lucrează pentru un proprietar de oi din Jina. A votat cu “Iohanu”. Tot pe drum, pe la o secţie de “din sus de Vâlcea”, de Râmnic vrea să spună. “Se luptă cu comuniştii”, zice el, apropo de “Iohanu”. Acum e la Galicea cu oile. Mâine pleacă tot cu direcţia Dobrogea. Are un copil pe care nu l-a văzut de 2 ani. Dar îi trimite bani. Să se facă aviator.

În Şirineasa e “cazată”, pe drumul Pescenei, înainte de pădure, turma de peste 1.000 de oi a lui baci Pricop. Au grijă de ea Alex şi Ciortea. Alex are 34 de ani, Ciortea, 42 de ani. Ciortea a votat cu Dăncilă, Alex l-a preferat pe Diaconu. Ciortea e din Găujani. Alex e din Babadag. Au schimbat mai multe turme. Sunt mulţumiţi de meseria pe care o au şi nu le e ruşine. “E de la daci rămasă”. “Viorica ţine cu oamenii de jos. Nu priveşte lucrurile de la înălţime. E din popor”, spune Ciortea.

Ultimul cioban pe care l-am întâlnit pe drumurile transhumanţei vâlcene a fost Nae. Nae are 50 de ani. A venit de pe Topolog, a trecut prin Berislăveşti şi a votat la Sălătrucel. Cu Barna. De ce? Mie îmi plac ăştia de la “usereu”. Are copiii în afară. Unul, inginer la Dormund iar fata lucrează la companie în Paris. Ei i-au spus ce ar trebui votat.

Până la finalul lunii noiembrie, pot fi întâlnite sute de turme prin Vâlcea, care “curg” de la nord la sud. Paradoxal, ciobanii sunt destul de activi şi prezenţi în viaţa social-politică. Au smartphone. Nea Nae vorbeşte mult cu copiii lui din afara ţării. Au facebook şi le pasă.

Nu ştiu însă cât va mai dura această meserie. Viitorul sigur o va “închide” de tot. În Dobrogea şi Bărăgan vin arabii să cumpere oi. Multe, le încarcă pe vapoare şi şlepuri. Chiar din Cernavodă. Vor oi din România pentru că sunt crescute tradiţional.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *