Cine va conduce PNL? Pe cine doreşte alegătorul de dreapta să fie la conducerea PNL?

PNL poate avea soarta PNŢ-cd în foarte scurt timp dacă nu pleacă la analizele sale de la feed-back, adică de la portretul electorului de dreapta, cel care i-a dat cu tifla la ultimele alegeri şi cel care îl va îngropa în maxim un an.

Axioma primă este următoarea, electorul de dreapta din 2016 nu va vota în veci Gorghiu, Orban, Bolojan, Petrache, Atanasiu, Blaga, Turcan, adică nu va ieşi pe veci la vot pentru o astfel de garnitură.

Iar corolarul matematic este de văzut USR şi electoratul său. Este prima fomaţiune  care ocupă un secvenţional loc de dreapta şi care a reuşit să-şi fidelizeze electoratul propriu. Care da, atât este, 10%, reprezentat dintr-o elită corporatistă, arhitecţi, IT-işti etc. Şi care nu are cum să crească mai mult. Ironic, vorbind, dacă PNL ar fi ştiut asta acum un an, că există un astfel de segment electoral, putea deschide în interiorul partidului, o secţie politică în cadrul TNL care să atraga acest tip.

Ne întoarcem la PNL. Orice decizie pe care ar urma să o aibă cu privire la noua conducere şi la modul de lucru pleacă de la identificarea electoratului de dreapta din România. Şi în acest caz am să-i ajut să înţeleagă.

Alegătorul de dreapta nu este unul căruia să i se spună mereu că PSD e comunist, corupt, pegră etc. Nu-l interesează acest aspect, el oricum nu votează cu PSD şi atunci ce rost are să-i spui nişte lucruri inutile care nu-l privesc.

Alegătorul de dreapta este fomat din mai multe categorii: În primul rând este compus dintr-un nucleu mic de vârstnici de peste 60 de ani, formatul dizidenţei anterioare 1989 şi care PSD este PCR. Acesta este un electorat fidel dar care nu reprezintă mai mult de 5% din electori. Mare parte sunt preluaţi de la ţărănişti.

Al doilea grup cel mai numeros, cel mai important, cel decisiv.  Este cel cuprins între 30 şi 50 de ani care compune de regulă oameni cu venituri de minim 2000 de lei pe lună, care fie sunt antreprenori, fie sunt specialişti într-o unitate privată şi care muncesc pentru bunăstarea lor şi a familiei, care ies în concedii în Europa de Vest, care nu merg la all-inclusive la Bulgari, care vor un confort, care mai citesc când au timp o carte, care sunt carierişti de meserie. Care se îmbracă cu gust, care au pretenţii la fiecare lucru cumpărat, care trăiesc cu rate şi credite. Aceştia au fie mici firme, fie sunt administratori de societăţi care lucrează respectând regimul fiscal, fie sunt angajati de bază ai unei firme. Nu au doar studii universitare, sunt inclusiv meseriaşii cei mai cautăţi pe piaţa privată.  Dar important este că aceştia au plecat de jos, au abandonat joburi sigure la stat poate şi au riscat. Nu suportă oportuniştii, ipocriţii, îi enervează guriştii din politică. Sunt cei care când o aud pe Gorghiu la televizor, schimbă canalul şi caută un film sau un serial. Sunt cei care nu au încredere în nimeni din conducerea actuală a PNL. Nu votează PSD dar nu acceptă nici surogatele PNL. Au votat cu Iohannis şi probabil că în 2019, o vor face la fel. Ei nu caută un partid politic, ci acel partid trebuie să-l facă să tresară. Şi vor avea încredere doar dacă la conducerea PNL vor ajunge doar oameni ca el. Nu l-au gustat pe Cioloş, li s-a părut prea artificial, un birocrat de Bruxelles, bine intenţionat dar fără forţă.

Este cel mai dur electorat din România şi paradoxal este unul destul de mare dar foarte tăcut. Este cel care pe 11 decembrie căuta pe Booking un city-break în Sicilia pentru anul viitor sau la Paris. Este cel care nu alocă decât 10% din timp pentru televizor, ca politică, şi în week-end iese cu prietenii în excursie, la ski sau la vreo pensiune, în familie. Repet, dacă PNL nu-l va atrage pe acest electorat cu oameni întocmai, PNL va avea soarta PNŢcd.

Al treilea grup este cel de hipsteri, (tineri 20 – 35 de ani, corporatişti) care oricum este pierdut, pentru că l-a recuperat USR fără probleme.

Şi mai este un grup redus, din mediul public, ceva medici sau dascăli dar care sunt amatori de sinecuri sau de facilităţi politice.

Un alt grup este cel al Diasporei. Este exact electoratul care a reuşit, dormind iniţial pe sub poduri în Roma sau Madrid şi care după 5-6 ani, are un job stabil, o casă proprietate sau chirie, este omul de bază al patronului sau are chiar o firmă. Îşi imaginează cineva că acest electorat ar vota pe cineva din conducerea PNL??? Exclus.

Concluzia amară pentru PNL este că nici la Bucureşti şi nici la Vâlcea acest partid nu a fost o opţiune pentru electoratul de dreapta. Pentru că nu a venit pe listă cu cineva care să corespundă profilului de mai sus.

Trebuie analizată oferta de la Cluj, Alba şi Sibiu, pentru a vedea de ce PNL a fost votat. În nici un caz datorită lui Hava, Boc sau Turcan. Acolo, a fost ceva care a convins să iasă din casă alegătorul de dreapta.

Abia după ce va face această analiză, identificarea bazinului electoral, portretul şi aşteptările acestuia, pot să caute soluţii pentru conducerea organizaţiei centrale şi a celor din teritoriu.

Axiomă finală: PNL nu va face asta, este mult prea feudal în structura sa mentală şi se poate spune că i se va cânta prohodul

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *