Cine va câștiga Primăria Râmnicului dacă ar fi duminică alegeri?
Suntem la doi ani de la alegerile locale și toate partidele au lansat un barometru pentru a vedea cum stau, care sunt tendințele și care ar putea să fie vectorii de imagiei cu care să câștige localele din 2024.
Avem sondajele realizate de PSD și PNL pentru toate cele 89 de localități din Vâlcea, precum și sondajul USR pe Râmnicu Vâlcea.
La Râmnicu Vâlcea, ambele partide mari au făcut și o combinatorică pentru a vedea care ar putea să fie șansele pentru a obține un rezultat cât mai bun la Consiliul Local și implicit Județean.
În sondajul PSD, avem următoarea situație 1. Mircia Gutău (PER) – 51%, 2. Virgil Pirvulescu (PNL) – 19%, 3. Andrei Gheorghiu (USR) – 8%
La partide, potrivit sondajului de opinie, Consiliul Local ar arăta astfel: 1. PSD 32% 2. AUR 21% 3. PNL 20%, PER 6%, USR 5%.
În sondajul PNL 1. Mircia Gutău (PER) – 38%, 2. Virgil Pirvulescu – 25%, 3. Andrei Gheorghiu (USR) 5%
La partide, potrivit PNL, Consiliul Local ar arăta astfel 1.PSD 33%, 2.PNL 24%, 3.AUR 15%, 4. PER 5%, 5. USR 4%
Sondajul USR arată un pic schimbat față de cele de mai sus: 1. Mircia Gutău (PER)42%, 2. Andrei Gheorghiu 18%, 3. Virgil Pirvulescu 9%
Pe partide, potrivit USR, Consiliul Local ar arăta astfel: 1.PSD – 30%, 2. PNL 18% 3. USR 15%, 4. AUR și PER cu 9%.
Bun, acestea ar fi sondajele în situația dată. Adică, fără a avea un candidat PSD la primărie, fără a avea candidat AUR, fără a fi luat în calcul Forța Dreptei. Ceea ce nu înseamnă că așa vor rămâne lucrurile până la final.
PSD și PNL au realizat o serie de măsuratori proprii, folosind variabila Mircia Gutău.
Sondaj PSD cu Mircia Gutău candidat propriu, fără candidat AUR: 1. Mircia Gutău (59%) 2. Virgil Pîrvulescu (PNL) 20 %, 3. Andrei Gheorghiu (USR) – 8 %.
Ce rezultă de aici? Faptul că Gutău strânge electoratul PSD și AUR, Pârvulescu și-l conservă pe al lui cu un oarecare plus.
Pe partide, PSD urcă la 36%, PNL la 20%, AUR scade la 19%, USR se menține constant la 7%, PER coboară sub prag.
Dacă însă PSD va avea candidat propriu depinde foarte multe de acest candidat. Și din ce partid va candida Mircia Gutău.
De exemplu dacă PSD va avea candidat propriu și Mircia Gutău va candida pe PNL situația ar arăta așa 1.Mircia Gutău (PNL) – 39%, Candidat PSD (eventual Pirvulescu) 27%, Candidat AUR 20%. Dacă PSD și AUR fac alianță, cu un singur candidat. Gutău obține 43%, Pirvulescu (PSD+AUR) – 39%.
Dacă Mircia Gutău va candida la PNL asta se va reflecta și în scorul partidului. PNL ar avea prima poziție cu 30%, urmat de PSD și AUR cu 24, respectiv 15%.
Există o singură variantă în care Virgil Pirvulescu ar putea câștiga primăria, dacă Mircia Gutău ar candida pe AUR/PER iar PSD ar avea candidat propriu. Virgil Pirvulescu ar obține 29%, Mircia Gutău 27% și candidatul PSD 25%. Pirvulescu mai poate câștiga primăria și dacă Mircia Gutău va candida pe PER, AUR ar avea candidat propriu și PSD candidat propriu.
De menționat că votul la municipiu poate decide configurația la nivel de Consiliu Județean.
Trebuie menționat că aceste date sunt pentru o prezență de 38%. Foarte mică această prezență ceea ce înseamnă că electoratul nu este motivat pentru a veni la urne. Asta înseamnă că toți candidații vehiculați și-au consumat bazinul electoral. Neputand adauga nimic care să scoată din case alți electori.
Sondajele au fost realizate în perioada 25 iunie – 7 iulie, prin metoda CATI, în verificarea posibilității ca ambele partide care compun alianța guvernamentală ar putea candida impreună sau si pentru a verifica dacă alegerile locale și generale ar urma să fie comasate.