Cine sunt de fapt prefectul şi subprefectul de Vâlcea, adică Tiberiu Costea şi Sebastian Fârtat

În urmă cu o lună jumătate, când pe piaţa vâlceană se vehiculau mai multe nume de posibil prefect, am ajuns la Lungeşti, una din cele mai dezvoltate localităţi din judeţul Vâlcea.

Vorbim de o comună care istoric este un uriaş patrimoniu ecleziast, aici există o mănăstire brâncovenească, Mamu, avem biserica unde este înmormântat Stroe Buzescu, personajul real din poezia lui Bolintineanu, căpitan al lui Mihai Viteazu. Există şi două rezervaţii naturale, una dintre acestea fiind cea de liliac sălbatic.

Mai trebuie menţionat şi faptul că Lungeştiul este unul dintre cele mai vechi nuclee de ceramică românească, Tiberiu Costea, fiind printre edilii care s-a zbătutut să menţină vie această tradiţie.

Lungeştiul este una dintre cele mai mari comune din sudul judeţului Vâlcea şi facem un scurt rezumat al investiţiilor din timpul administraţiei Costea – 5 proeicte cu fonduri europene, 7 proiecte cu fonduri guvernamentale.

La această oră, în Lungeşti a fost inaugurată prima Sală Polivalentă din mediul rural, şcolile sunt modernizate şi dotate cu logistică ca orice altă şcoală din mediul urban. Primăria are un compartiment de servicii de urgenţă dotat cu aparatură şi echipamente, dispensarul medical nu este doar un centru de medicină de familie, există cabinete unde se fac investigaţii şi deţine aparatură şi tehnologie de top.

Drumurile sunt în majoritatea lor asfaltate, pârârul Mamul este împânzit de poduri, apa şi canalizare, locuri de odihnă, inclusiv pe isalzuri sunt foisşoare unde păstorii se pot adăposti de ploaie sau caniculă şi unde pot servi masa.

Toată comuna merge pe principiul ecologiei şi a responsabilizării cetăţenilor, panouri de avertizare şi de apel la simţ civic, sunt dispuse din 500 în 500 de metri.

Nu de alta, dar primarul Costea a returnat în repetate rânduri gunoiul, pe adresa celor care l-au aruncat în zone interzise iar mobilierul stradal stricat a fost reparat de cei care au fost autorii acestor dezastre.

Aşadar Tiberiu Costea vine la Prefectură după activitatea de edil de mai sus. În urmă cu o lună jumătate, într-o discuţie privată, recunosc, că i-am spus atât. “De ce nu?”

Sebastian Fârtat este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi îl cunosc de 10 ani. Dincolo de faptul că este fiul unui fost edil de toată isprava, este genul de tânăr titrat, citit, om cu care se poate vorbi ore întregi despre sociologie, politologie şi are în el tonicitatea specifică vârstei. A fost consilierul de presă al liderului PNL, Cristian Buican şi, recunosc, sunt printre cele mai coerente comunicate de presă, enunţate.

Sebastian Fârtat poate fi inclus în tipologia USR, ca abordare şi ca mod de viaţă dar este un membru PNL deja destul de vechi şi un liant între generaţiile din partid. Îi lipseşte practica, vine din zona tumultoasă a parlamentului dar, fiind un tip corect şi legist, credem că este o provocare pentru subprefect, noua funcţie.

Aşadar acesta este cuplul care va conduce Prefectura judeţului pentru perioada următoare.

Un primar cu rezultate care vorbeşte fluent limba administraţiei şi un tânăr din noua generaţie, care are energia şi deja bagajul de informaţii necesar pentru a acumula experienţa de la firul ierbii.

foto Jurnal Vâlcean

Liviu POPESCU

loading...

6 comments

 • Cristi

  Fumoasa prezentare a CV-ului domnului Sebastian Fârtat . Frumoasa prezentare si a comunei Lungesti, cu anumite rezerve totusi. Nici o informatie cu privire la studiile domnului Tiberiu Costea …sau cumva Universitatea Bioterra – Filiala Dragasani este o rusine ? In halul asta am ajuns ? Nu mai exista oameni cu studii sa ne conduca ? Nu contesta nimeni abilitatile de bun gospodar, dar de acolo pana a fi reprezentantul Guvernului in teritoriu, in conditiile in care nu ai fost in stare sa iti finalizezi studille la o scoala decenta … este cale lunga domnilor.

 • Aida

  Dar ca pasunile si ogoarele satenilor sunt praduite de mistreti si alter animale salbatice, nu mentionati? Hai sa fim seriosi, la pomu laudat sa nu te duci cu sacu! Iar ne intoarcem la logorea comunista?

 • unde este diploma, dece nu se prezinta cu diploma, trebuie sa si- o prezinte asa cum procedeaza orice absolventa al unei facultati de stat ,insa BIOTERA unde a fost la DRAGASANI, SAU UNDE …………S-O PREZINTE PE FACEBOOK ca si asa ii place sa stea acolo,,,,,,,,,,

 • orice absolvent al unei facultati se prezinta la locul de munca unde urmeaza sa fi angajat, asta dece nu si prezinta hartia de care se face atata vorbire.Daca ar avea o diploma de studii superioare ar prezenta o oriunde ar fi , insa cine a vazut o cui a prezentat o doctorul nostru perfect sau prefect , oare ORBAN stie pe cine a numit, daca nu stie lasa ca l anuntam noi prin adresa directa la dumnealui, pentru ca cei cu pregatire serioasa nu se vor baga niciodata in politica, asta asa a procedat de cand se stie , atatia sunt care stiu de situatia lui dar asteptam sa vedem pana unde merge nu stie ce l asteapta rusine cu asemena perfect qqqqqq

 • sa prezinte si cealalta jumatate de diploma pentru ca este ceva dubios de ascunde in acest hal si asteptam foaia matricola care reprezinta anexa la diploma eliberata si cel care i a facut doctoratul la craiova prof gheorghita va raspunde pentru ca stia de acest lucru este vorba de plagiat sunt consateni

 • Cristina

  Oare chiar nu sant oameni competenti, corecti, educati in aceste partide politice care sa reprezinte un judet, un minister, o institutie? Oare in PNL doar astfel de oameni exista? Ministrul Muncii, ministrul Finantelor, ministrul Dezvoltarii etc… prefect, subprefect…Dezamagitor…cele mai proaste versiuni de ministri si reprezentanti ai guvernului. Chiar nu exista oameni competenti in acest partid care sa se simta jenati de asocierea cu astfel de …vanatori de functii? Nu fac politica, nu stiu politica dar stiu ca pe mine nu ma reprezinta asemenea oameni si mai stiu ca in tara asta exista si oameni competenti care nu se injosesc, nu se compromit, nu se baga in mocirla numita politica…Exista, dar nu …se califica pentru aceste pozitii…Dezamagitor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *