Cine este prezidenţiabilul Barna şi pe cine reprezintă el?

Recent, am avut o polemică foarte contondentă cu un prieten, susţinător aprig al USR, un om de calitate, inginer IT, care susţinea foarte aprig ideea “morală” că, toate telefoanele trebuie ascultate, soluţie categorică pentru a putea prinde corupţii. Dreptul la intimitate pălea în acest context, argumentaţia era că, el personal nu are nimic de ascuns.

Mergând pe acest principiu este evident faptul că, în “logica binelui suprem” şi al unei societatăţi eminamente morală, în România trebuie arestaţi mai întâi toţi primarii şi apoi funcţie de verificări, sunt eliberaţi cei care nu sunt corupţi, toţi medicii săltaţi şi apoi cercetaţi iar cei care sunt dovediţi că nu iau şpagă eliberaţi. Un fel de Guantanamo românesc, unde toţi islamiştii trebuie aduşi şi în urma unor anchete minuţioase, cei care nu sunt fundamentalişti, eliberaţi.

Este un principiu ponit din idealurile Revoluţiei Franceze (sărbătorită azi), în care categoriile sociale sunt prezumate a fi corupte/coruptibile şi în urma unor analize posteriori, sunt scutite de ghilotină, excepţiile.

Un fel de justiţiarism născut odată cu Batman, Spiderman, Captain America. Eroul salvator şi curator al societăţii care aleargă prin oraşe şi ucide infractorii, la grămadă, fără somaţie.

Este o nouă generaţie, una care lucrează direct din bancile facultăţii, prinsă în amplul mecanism al societăţilor economice transnaţionale, dincolo de zidurile de sticlă, într-un angrenaj multilingvist, departe de periferii, de societatea reală, într-o lume din “0 şi 1”, care a rupt devreme relaţiile de familie. O societate de grup omogen, fără identităţi, unde loisirul se desfăşoară între cafeneaua/cinema-ul din Mall, clubul de sâmbătă, facilitatea unor relaţii strict hormonale, Games of Thrones. O societate care consideră că “outiside”-ul este învechit, plictisitor, anchilozat, precum ciorba de altădată a maică-sii, evident inferioră, mâncării de la MegaImage.

Aceste enclave sociale au produs USR. Un partid centrat pe nucleul de mai sus, cu radiaţii foarte mari şi în restul societăţii non-corporatiste şi care vede în partidul domnului Barna, un mesianism, un antidot social, la frustrările personale(depresii), cauzate de politicienii şi funcţionarii corupţi. Aşadar USR are 2 componente de principiu. Odată categoria liberă a prietenului meu care lucrează într-o corporaţie IT şi care consideră intimitatea un moft plus o categorie din spaţiul extra, al celor care au strâns eşecuri, care au un set mare de complexe din trecut şi nerezolvat la timp şi au găsit responsabilă clasa politică.

Din păcate, realitatea spune altceva, Batman şi Spiderman sunt doar eroi de filme animate, eroi mesianici şi partide politice salvatoare nu există. România reală nu crede în filme iar 27 mai (nu 26!) a fost capătul de drum al ascendenţei USR.

Da, e drept, FSN-ul din 1990 l-a omorât pe Ceauşescu şi apoi a câştigat alegerile imediate. Dar avea o garnitură de activişti de cursă lungă, înzestraţi cu ştiinţa manipulării maselor, nu flower power de la KFC.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *