Cine este Oltenia de sub Munte (vâlceană) și ce ar trebui să cuprindă?

În ultimele zile se discută intens despre geoparcul Olteniei de sub Munte, în sfârșit, o idee care ne bucură, după ce timp de 7 ani, prin materiale, reportaje, exclusivități ne-am străduit în paginile Râmnicu Vâlcea Week să portretizăm această zonă absolut fantastic de complexă din punct de vedere al naturii, al turismului, al tradițiilor. Salutăm astfel decizia luată de actorii implicați în acest proces (Asociația Kogayon, deputatul Laurenția Cazan) și, să sperăm că se va finaliza cu bine acest proces.

Cine este Oltenia de sub Munte? Este din punctul nostru de vedere, simetria Mărginimii, imaginea în oglindă a zonei de la nord de Carpați dar, nu doar subiectiv, putem spune că este mult mai complexă decât zona păstorilor transilvani de la nord de Carpații Vâlcii.  Pentru că aici este o combinație fantastică de ardelenism, muntenism și oltenie, de spiritualitate și geografie care poate rivaliza de departe cu orice altă zonă europeană.

Din păcate, Vâlcea este un produs pe care nimeni nu a știut să-l vândă, având o zestre uriașă de oferit umanității și turismului de orice tip.

Dar, pentru cei care vor să delimiteze concret Oltenia de sub munte (vâlceană) trebuie să nu se concentreze doar în zona Parcului Național Buila Vânturarița și trebuie să plece de la Berislăvești latitudine estică și să o încheie la Slătioara latitudine vestică. La nord, Oltenia de sub munte are limitele montane ale Călimăneștiului, Muereascăi, Olăneștiului, Stoeneștiului, Bărbăteștiului, Costeștiului, Horezului și Vaideeniului cu extensiile Țara Loviștei și Valea Lotrului.

La sud, are ca limită Nicolae Bălcescu, Galicea, Valea Luncavățului, mergând pe paralela 45. Ca extensii sudice, opțional nu ar strica să fie inclusă Toscana Vinului – bazinul Dragasani, Măciuca și toate vâile superioare ale Cernei, Sasei, Oltețului.

În acest perimetru generos, includem nu mai puțin de 4 stațiuni balneare (Călimănești, Olănești, Ocnele Mari și Govora, una tradițională de sub munte Horezu și una dintre munți Voineasa. Aici se află nu mai puțin de 17 schituri și mănăstiri, 15 conace boierești, apă sărată, chei spectaculoase, peșteri, cascade, capitala județului, orașul Băbeni. două parcuri naționale Cozia și Buila Vânturarița, localități cu nucleu ardelean Vaideeni, Costești, Olănești, Mihăești, Milcoiu, Muereasca (junii!!!), port variat, stil de case de la vernacular până la brâncovenesc,  fenomene carstice, lacuri, peste 300 de structuri de cazare, etc.

Oltenia de sub munte vâlceană este astfel cel mai variat și eclectic areal de patrimoniu, un compozit unic, de departe cel mai valoros din România, tocmai prin diversitate socială, eco și bio.

De aceea mi-aș dori ca la constituirea acestui imens și unic geoparc Oltenia de sub Munte să fie invitați să participe istorici, geografi, speologi, etnologi, sociologi, presă, antreprenori din turism, muzeografi, arheologi. Pentru că rezultatul trebuie să fie unul impecabil care să surpravuiețuiască milenar. Trebuie să fie cel mai solid studiu, un memoriu atât de bine argumentat încât să nu aibă nicio hibă. De rezultatul acestui memoriu, depinde de altfel viața și strategia economică a Vâlcii pentru următorul veac.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *