Cine ar trebui să ajungă primar al Râmnicului, în anul 2024, după părerea mea?

Râmnicu Vâlcea ocupă locul 23 din punct de vedere economic, raportat la cele 42 de municipii capitală de județ din România. Adică undeva în prima parte a jumătații secunde. De fapt cu un loc în spate, față de numărul de populație (poziția 22) de altfel cam asta e zona clasamentului în care orașul nostru stă de foarte multă vreme.

Cu un salariul mediu net, spun statisticile, undeva spre 2.900, realitatea îl plasează însă la 2000 de lei,, în privat, Râmnicu Vâlcea nu e nici sărac, nici bogat, nici performant, nici falimentar. Dar nu e o locomotivă pentru județ.

Cu o populație încă destul de întârziată față de cei de peste munți dar evoluată față de cei din zona dunăreană, municipiul nostru este clar că trebuie să facă ceva pentru a avansa, în topul național. Resursa umană este însă factorul care îl blochează, pentru că funcțiile cheie administrative din diferite instituții sunt ocupate sub formă de ”dăncilism”. Iar populația tânără, cu studii, sectorul 18-25 de ani, e plecată și nici 10% nu revine.

De aceea propun opțiunea mea pentru acest oraș și cine cred eu că va trebui să ajungă în 2024 la pupitrul primăriei Râmnicului, de persoana acestuia depinzând schimbarea radicală a modul de a trăi pe viitor a acestei zone, a mentalităților, a economiei, a civlizației.

În Râmnicu Vâlcea, din punctul meu de vedere, parcările trebuie să coste nu dublu, ci triplu, în paralel cu o schimbare a orarului autobuzelor, scurtarea timpului și adaptarea traseelor funcție de cerințe.

Din banii de parcări, primăria poate contribui cu investiții în mașini hibrid sau electrice. Calea lui Traian ar trebui închisă toată de la Cozia până la Filarmonică. Orașul trebuie să aibă o politică agresivă împotriva mersului a 1,5 – 2km cu mașina de acasă la birou.

Bugetarii ar trebui învățați să folosească autobuzul local, bicicleta sau alte mijloace care nu încurcă traficul.

Primăria trebuie să investească în modernizarea și realizarea unor căi de ocolire a orașului, chiar dacă asta înseamnă lărgirea drumurilor de la Căcăcioasa, Baraj Râureni. Râmnicul trebuie ocolit de traficul nord-sud.

La nivel de licee, aș păstra 4-5 licee, inclusiv cele vocaționale, iar restul le-aș transforma în școli profesionale, duale, și de meserii. Un liceu industrial este fix zero din punct de vedere al pregătirii tehnice raportat la o școală profesională. Adică am elimina ultima formă sovietică de învătământ. Liceul tehnologic este invenția URSS.

Aș externaliza Filarmonica iar teatrul l-aș uni cu județeanul și le-aș trimite în subordinea ministerului culturii, Primăria urmând a contribui doar cu o subvenție pentru evenimentele artistice.

Aș lupta pentru înființarea unui spital municipal, util populației din Râmnicu Vâlcea, undeva lângă căminul de bătrâni.

Aș iniția un dialog cu toate comunele din zona limitrofă și aș pune la punct toate legăturile rutiere și împreună am realiza o asociație în care fiecare să-și pună în valoare resursele, care pe industrie, care pe sectorul rezidențial, etc.

Aș stopa PUZ-urile și aș regândi tot orașul, unde se pretează construcții de P+10 și unde vile simple, încojurate de verdeață. ȘI apoi aș urgenta un PUG nou care să fie aplicat următorii 10 ani.

Aș simplifica aparatul primăriei undeva la maxim 50 de angajați. Mai ales dacă aș externaliza majoritatea departamentelor.

Aș modeniza albia râului Olănești, păstrându-i înclinarea dar PR-urile le-aș transforma în trepte, cea de sus, fiind o pistă de bicicliști.

Prin parteneriat cu CFR aș realiza curse de tren din oră în oră, între Bujoreni și Gara Govora (colonie), cu garnituri noi, moderne, cumpărate de primărie, profitând că acești 20 de km de cale ferată trec de fapt prin zona industrială de la Dedeman până la Criogenie.

Aș reintroduce o taxă de sport pentru agenții economici, pentru susținerea de către comunitate a unei palete complete de sporturi în oraș. (de la fotbal la inot)

Aș milita pentru înființarea unui centru universitar de stat (în condițiile în care 70% dintre ocupanții de funcții cheie în instituțiile din Râmnic sunt absolvenți de Spiru sau Brâncoveanu. Nu spun că nu merită, dar din păcate excepțiile confirmă regula)

Aș avea trimestrial o întâlnire cu marii investitori din Râmnic sau din comunele limitrofe (minim 500 de angajați) și aș asculta ce necesități au.

Aș trimite la Bruxelles, un reprezentant al Primăriei Râmnicului cu o mapă de orașului, resurse, populație, resursă umană, etc, pe care l-aș plăti din banii publici, cu mandat clar și contract de un an pentru a face lobby pe lângă oamenii de afaceri.

Aș trasforma Arenele în nucleu cultural sportiv al anului. Aș angaja firmă de imprresariat care să producă evenimente. Exclus Manele!

Și multe altele. Acesta care va avea o parte din programul de mai sus, merită votul dvs. Toate aceste idei plus altele pot forma o strategie care să scoată Râmnicul din locul 23 și să-l împingă un pic mai în față.

Liviu Popescu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *