Cine ar putea să-l învingă la alegerile din 2024 pe Mircia Gutău?

Anul 2024 este un an electoral și pentru Râmnicu Vâlcea. Alegeri care cu siguranță vor sta sub aceeași patimă ca în 2020, pentru că unii își continuă elucubrațiile paranoide pe facebook, chiar dacă au pălit cu mult din savoarea sau sălbăticia de acum 2 ani și chiar și numărul de sicofanți care se isterizau la ele, a scăzut cu mult.

În fine electoratul din Râmnicu Vâlcea va avea de ales un nou sau pe același primar.

Ce ar putea să reteze șansele lui Mircia Gutău pentru un nou mandat? Cine ar putea să-l învingă? În niciun caz Virgil Pirvulescu sau Romeo Rădulescu, personaje care deja și-au expirat termenele de valabilitate, primul a fost învins în 2020, atunci când a reușit să coaguleze o masă de frustare destul de mare dar insuficientă pentru a învinge. Există o regulă precum că nu poți toca la infinit același verb dar să nu dovedești că tu ești altfel. Apoi minciunile cu studiile superioare, ascunderea liceului pe care l-a absolvit, războiul cu presa, mai multe populisme aruncate în spațiul public, mai degrabă cu tentă și substanță AUR, decât una liberală, au dus la estomparea fenomenului Pirvulescu.

Și atunci cine ar putea să-i pună probleme lui Mircua Gutău și ar putea scoate din casă un electorat care să producă o schimbare? Este foarte dificil dar nu imposibil.

Personajul care ar putea să modifice harta electorală ar trebui, din punctul meu de vedere să aibă următoarele trăsături și o anumită funcționalitate.

Trebuie să fie un tânăr între 40 și 50 de ani, cu studii superioare la stat, provenit din mediul privat, corporatist sau cu propria afacere, cunoscător de limbi străine, direct și nesofisticat, cu alură de Europa. Care să aibă un discurs fără minciună și fără ipocrizie, fără aroganțe, un om care merge și cu autobuzul și pe jos. Să nu fie un politician fake în ADN.

Un personaj care să își facă o campanie pozitivă, nu prin o luptă de gherilă anostă și obositoare, o hărțuire penibilă de pe aeroportul din Kenya.

Unul care să ofere un update acestui oraș, să reușească să convingă electoratul că el poate face un pas înainte pentru Râmnic. Să meargă și la teatru și la meciul de handbal, să fie exact un om foarte adaptabil și cu frecvență de dialog pentru orice categorie socială. Să rezoneze la mentalul colectiv.

Ceea ce este foarte dificil. România practică o golănie în campaniile electorale, În Râmnicu Vâlcea am văzut-o cu toții acum doi ani,  contracandidații consideră că dacă atacă sacadat și continuu adversarii, adună puncte. Nimic mai greșit. Reușesc să adune o zonă gri, radicală dar insuficientă pentru o victorie.

Ne întoarcem la adversarul care l-ar putea încurca pe Mircia Gutău. Nu există și niciun partid nu are așa ceva în dotare. Și nu cred că un astfel de personaj dacă ar exista la Râmnic ar alege unul dintre partidele existente. Dar mai știi, ce suprize ne va oferi scena politică?

În concluzie, fără un astfel de candidat, Mircia Gută va câștiga fără probleme un nou mandat. Stilul de derbedei și de huliganism similară cu psihopatogia care a funcționat în 2020, într-o parte a spectrului politic, nu va mai ține la public. Nici atunci nu a mers, doar 35% a fost prezența la vot.

Deci alternativa din acel moment la Mircia Gutău nu a convins pe nimeni, dintre cei educați și cu pretenții mai laborioase. Un om educat atunci când ”citește” cât de proastă soluție e aternativa, preferă mai degrabă ce cunoaște.  Probabil asta se va petrece și în 2024, dacă, așa cum am spus, din spuma mării nu se va naște un personaj care să corespundă criteriile menționate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *