Cimitirul Internaţional al Eroilor din Titeşti este, în acest domeniu, un model pentru România

În toamna anului 1916, pe Valea Oltului s-au dus cele mai dure lupte de la intrarea României în război. Dacă din august până în septembrie reuşiserăm să avansăm în Ardeal, intrarea Bulgariei în război, de partea Puterilor Centrale, şi alăturarea trupelor germane celor austro-maghiare au schimbat total soarta frontului.

Armata română a fost nevoită să se retragă, iar toamna a adus acel aşa-numit război al trecătorilor.

În zona Câineni – Titeşti – Perişani, au avut loc lupte dramatice, trupele româneşti opunând o rezistenţă crâncenă, cu sacrificii uriaşe. Din păcate, rezistenţa a fost înfrântă, iar în anul 1917, România era ocupată. 

La Titeşti, ocupanţii construiesc un cimitir militar, unde sunt îngropaţi soldaţi nemţi, austrieci, maghiari şi, în cele din urmă, şi români. Predominant însă, soldaţi germani. Un cimitir zidit cu piatră de munte şi cu o cruce înaltă de stejar. Cruce care se află şi astăzi în picioare, după 102 ani.

Vorbim de anul 1917, când Loviştea era sub o ocupaţie draconică, populaţia română trăind în condiţii grele, de slugi, sclavi pentru diferite lucrări de infrastructură.

În fine, războiul s-a terminat, România a devenit una mare, dar cimitirul militar nu a fost dărâmat. Dimpotrivă, populaţia a avut grijă de el. „Aşa a fost să fie. Ăsta e războiul. Soldaţii aceia nu au nicio vină”, spun oamenii.

Acest cimitir este astăzi monument istoric. Aici, aşa cum am spus, se află soldaţi ai Puterilor Centrale, dar şi 3 ofiţeri români, iar printre ei, poetul simbolist, sublocotenentul Constantin Stoika.

După 1990, cimitirul a fost reabilitat, modernizat, la iniţiativa autorităţilor locale şi cu sprijinul obştilor de moşneni. „Este al comunităţii. Este un exemplu a ceva ce nu ar trebui să mai existe vreodată: războaiele. Acei soldaţi, indiferent de care parte a baricadei au luptat, trebuie respectaţi şi pomeniţi, cum este datina noastră românească. Este un cimitir al păcii, al prieteniei”, spune primarul din Titeşti, Cătălin Daneş.

Vineri, 5 iulie, osemintele a 2 soldaţi germani, descoperite anul trecut la Perişani, în zona vechiului front de acum 103 ani, au fost înhumate în cadrul unei ceremonii restrânse, unde au participat autorităţi locale şi membri ai Forumului German şi ai Asociaţiei Cultul Eroilor.

Un cimitir curat, proaspăt cosit, văruit, o cetate a păcii, aşa arată azi un cimitir care ar trebui să fie model pentru România. Te încearcă însă o tristeţe, privind în urmă la o perioadă când această Lovişte, atât de caldă şi frumoasă azi, în mijloc de vară, era cuprinsă de ura, dramatismul şi violenţa unor războaie care au făcut victime deopotrivă din toate părţile.

 

Liviu POPESCU

2 comments

  • Alexandru Marin

    Cinste edilului și cetățenilor din Titesti.

  • lucianionuțv

    și mare necinste organizatorilor evenimentului (vorbesc de ceremonia de reînhumare)
    un prieten și un coleg detectorist sunt cei care au găsit osemintele, dar nu s a “deranjat” nimeni să le spună ceva măcar; au aflat despre pe surse și prezența lor acolo sper că a fost o palmă pe obrazul celor ce trebuiau să se asigure că s primii invitați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *