Cifrele care contrazic comasarea; comunele mici au avut încasări proprii mai mari decât localitățile mari

Parcă și de frica acestor teorii ale comasării, finanțele publice pentru comunele cu populație de 1000, 2000 de locuitori din Vâlcea s-au descurcat mult mai bine decât cele mari, de exemplu, decât comunele metropolitane sau chiar unele orașe.

Dacă potrivit formulei guvernamentale de calcul, s-a luat în considerare cifra de 820 lei, pentru un locuitor 3care să asigure cheltuielile de funcționare într-o comună, vedem că în Vâlcea, foarte multe localități mici au avut încasări aproape de această limită iar unele chhiar peste.

Ce înseamnă asta? O dinamică a micilor afaceri în zonele rurale – spălătorii auto, frizerii, saloane, stații ITP, service, mici ferme înregistrate, arende agricole, afaceri de familie, joburi de acasă dar cu societatea înregistrată în localitatea respectivă, toate acestea pentru o localitate cu o populație mică sunt consistente pentru aprovizionarea unui buget propriu.

Voineasa și Mălaia (locul 2 și 3)) sunt comune cu populații de până în 2000 de locuitori care au depășit această limită, având o medie de 1.446 respectiv 1.336 lei contribuții per locuitor la bugetul localității. Comune independente de subvenția guvernamentală.  Runcu o comună care nu atinge 1000 de locuitori dar se află în poziția 10-a, contribuțiile medii fiind la 720 de lei per locuitor. Pentru că în aceste localități cu o populație mică, orice afacere indiferent de dimensiunea ei asigură un echilibru bugetar (taxe și impozite, salarii etc). Milcoiu pe poziția 12, are și 702 lei contribuție, deci aproape de limită. Nu mai spunem de Măciuca, și ea o localitate sub 2000 de locuitori. Mitrofani sub 1000 de locuitori are 703 lei.

De altfel în primele 30 de localități mai avem comune cu populație de sub 2000 de locuitori: Drăgoești 609 lei contribuție, Gușoeni 600, Dănicei 585, Lăcusteni 553, Ghioroiu, 529.

Per ansamblu, la nivel general, ca venituri nu stau bine dar dacă vedem distribuirea pe populație sunt net deasupra unor comune cu 3000 sau 4000 de locuitori. Cu excepția Budeștiului, restul comunelor metropolitane sunt pe locul 22 Mihăești, 18 Bujoreni, 20 Dăești, 33 Vlădești. Orașe care sunt după aceste mici comune: Brezoi, Bălcești, Govora, Berbești, Râmnicu Vâlcea abia pe locul 5,

Rezultă așadar că ideea de comasare pe bază de populație este o greșală uriașă. În top 3 Vâlcea, avem 2 comune care au sub 2000 de locuitori, Voineasa și Mălaia. O grabă a unei comasări de dragul ideii de a face, poate arunca apa din copaie odată cu copilul. O localitate mică dar cu multe mici afaceri poate fi mai productivă decât una mare. Mai ușor de gestionat, mai ușor de ținut un aparat birocratic. Și care poate crește. Dacă privim și demografic, în Vâlcea, localitățile acestea mici sunt pe plus. Ele se află și în zone cu o geografie deosebită și devin un magnet pentru orășeni.

Ghioroiu se descurcă așadar deși ea este definită în folclorul urban, drept o fundătură. La Titești comună sub 700 de locuitori se cumpără case și terenuri, în Runcu, o treime din pământuri și case noi, sunt ale străinașilor. Recent, primăria Runcu și-a găsit și medic, semn că administrațiile din comunele mici au o altă abordare, acolo unde ”se cunoaște tot satul”. Localitățile mici au psihologic acea intimitate, precum în cartierele din suburbii, unde lumea se cunoaște bine și există o altă solidaritate și conlucrare. Precum diferențele de relaționare între client și magazinul de cartier și client – supermarket Se vede în cifrele din anul 2023.

Evident că sunt și comune mici cu rezultate slabe financiar, mai puține însă, tocmai de aceea lucrurile nu sunt atât de simple. Totul depinde de modul de administrare, de utilitățile din localitate și de știința de a oferi posibilități celor care vor să dezvolte o afacere, să o facă.

Într-un an 2023, când Râmnicu Vâlcea a înregistrat o scădere consistentă de venituri, comunele mici au avut creșteri de până la 300% a veniturilor proprii raportate la 2022.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *