„China Town” sau turismul viitorului în polul balnear Ocnele Mari – Băile Govora

Călimăneştiul a câştigat vara lui 2015. Frumoasa staţiune vâlceană care invită Oltul să se relaxeze la poalele Coziei şi apoi să se reculeagă la mormântului lui Vodă Mircea, a numărat în acest an turişti cât a avut restul anilor la un loc. Şi pe drept cuvânt a avut şi de ce, investitorii în turism de aici au găsit cheia succesului.

La fel şi Olăneştiul, nu a vrut să piardă teren şi pregăteşte cea mai amplă lovitură în turism prin cel mai mare Complex Balnear, ultra modern, aducând aici de anul viitor toate generaţiile care vor să se distreze într-un spa ca la Mako în Ungaria.

Vâlcea însă vrea se pare să şcocheze din nou turiştii: Ocnele Mari şi Băile Govora se află în discuţii avansate cu o companie din China care vrea să transforme cele două staţiuni într-o oază de sănătate. Astfel, chinezii au venit de câteva ori la Ocnele Mari şi au cerut concret toate datele despre complexul balnear aflat doar la faza de fundaţie, care însă împlineşte prin amorţire aproape 20 de ani şi, despre parcul de lângă ştrand. Aici vor să invsetească peste 200 de miliarde de lei vechi.

20150924_131906În spatele chinezilor stau garanţii guveramentale şi o clinică de profil din Bucureşti. Primăria din Ocnele Mari lucrează la documentaţia pentru licitaţie, licitaţie care urmează a avea loc la sfârşitul lunii noiemmbrie când, complexul balnear urmează să fie scos la vânzare iar parcul din aporpiere, spre concesiune.

În această vineri, chinezii au revenit în localitate şi vor ca lucurile să se mişte mai repede pentru că vor să facă aici cu adevărat turism balnear.

La doar 6 kilometri de Ocnele Mari, Băile Govora se pregăteşte în strânsă conexiune cu Ocnele Mari de aceeaşi lovitură. Compania din China a luat în calcul Planul Urbanistic al Govorei şi doreşte dezvoltarea unui complex imobiliar de turism în satul Curături. Ca o paranteză, Băile Govora deţine o adevărată poveste, un sat de vacanţă în mijloc de pădure, pe drumul Silvei. Cine vine aici prima dată nu mai vrea să plece. Este o zonă perfectă, de altfel este zona unde ionii se află în echilibru pefect, fiind de altfel a doua localitate din Europa unde se fac cele mai bune tratamente cu aerosoli.

20150924_132028Dacă jos în Govora, există un război între câţiva acţionari de odinioară ai moştenirilor socialiste, aici, la Curături, chinezii vor să facă turism. Primăria Govora ca şi cea din Ocnele Mari a recepţionat dorinţa chinezilor şi ştie că dacă aceste discuţii au doza de eficienţă şi de seriozitate, la capătul lor, viitorul va fi cu totul altul pentru turismul balnar din zonă

Nu ştim cum se vor încheia discuţiile între administraţiile locale din Ocne şi Govora dar ambii edili, atât Petre Iordache cât şi Mihai Mateescu au susţinut că în proporţie de 99% nu vor da greş şi că reprezentanţii Chinei au venit cu oferte concrete şi că anul viitor vor fi deja stabiliţi aici.

Astfel cele două staţiuni aflate geografic doar la o aruncătură de băţ, prin crearea acestui pol economic-turistic reîntregesc sau reconfigurează alături de Olăenşti şi Călimăneşti, un turism, turismul balnear, care era până acum câţiva ani, cenuşăreasa turismului românesc.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *