Chimcomplex va produce hidrogen verde, cu fonduri europene

himcomplex Borzești a primit acceptul, pentru prima etapă din cadrul unui apel finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să dezvolte capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, pentru producția de hidrogen verde, potrivit economedia.ro.

Combinatul din Onești, care operează și platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea (după ce a cumpărat o mare parte din activele fostului combinat chimic Oltchim), a depus două proiecte – Producție de hidrogen verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni -, ambele fiind acceptate.

Potrivit prevederilor PNRR, punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022, este de 50 milioane euro pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Doar 11 companii au fost acceptate în etapa de verificare administrativă și a eligibilității

Ministerul Energiei a decis că numai 11 companii sunt acceptate, în etapa de verificare administrativă și a eligibilității în conformitate cu cerințele Ghidului specific. Conform informațiilor Economedia, urmează evaluarea tehnico-economică, realizată tot de Ministerul Energiei, și apoi lista finală cu câștigătorii.

Proiectele care au trecut de prima etapă sunt:

 1. Monsson Alma SRL – Construcție capacititate nouă de producție de hidrogen verde în instalație de electroliză – N. Bălcescu, Constanța.
 2. BPlus Advisory SRL – Unitate producție hidrogen prin electroliză, a unei capacități de stocare și comprimare.
 3. Nova Hydrogen Production SRL – Centrală Hidrogen 5MW – Nervia
 4. Chimcomplex SA Borzești – Producție de H2 verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni.
 5. Chimcomplex SA Borzești – Producție de hidrogen verde din apă prin electroliza saramurii cu membrană polimerică schimbptoare de ioni la Chimcomplex SA Borzești – sucursala Rm. Vâlcea.
 6. OMV Petrom SA – Construire instalație producție Hidrogen (verde) prin electroliza apei
 7. Frizon Holding SA – Construire instalație de producere hidrogen verde prin electroliza apei
 8. Sudarec Romserv SRL – H-Orizon Production Plant
 9. Tehnomir SRL – Noi capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză
 10. Inspet SA – Înființarea unei capacități de producție hidrogen
 11. Center Hub Sud SRL – Construirea unei capacități pentru producerea de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *