Chimcomplex sau despre cum se face cu adevărat industrie de top în Râmnicu Vâlcea

 

 

Premiul „Pentru construirea celui mai puternic grup industrial chimic cu capital privat din România” acordat de Clubantreprenor.ro, lui Stefan Vuza ne confirmă rolul autentic și valoarea în România. Suntem entuziasmați de rezultatele de până acum, de proiectele pe care le avem în plan pentru anii următori și de ceea ce va putea deveni Chimcomplex în industria chimică europeană.

Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex, consideră că energia regenerabilă, alături de materiile prime reciclate reprezintă următoarea etapă a tranziţiei. România este bogată în resurse şi are potenţial mare, nu doar pe partea de gaze naturale, ci şi pe energie regenerabilă.

„Gazele naturale sunt o soluţie intermediară. România este bogată în resurse şi are potenţial mare, nu doar pe partea de gaze naturale, ci şi pe energie regenerabilă. Ar trebui să utilizăm aceste resurse. Energia regenerabilă, alături de materiile prime provenite din reciclare, şi de utilizarea unor procese verzi pentru fabricarea de produs verzi ar fi următoarea etapă”, a spus Tivadar Runtag în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

Pentru mine si pentru cei de la Chimcomplex, energia din hidrogen este o piesă din puzzle. Acum, hidrogenul este un subiect foarte important. Acum câţiva ani erau gazele de şist sau petrolul, apoi au venit maşinile electrice. Mereu sunt idei preluate şi avansate în industria energetică.

În realitate, marea întrebare este cum putem să reducem amprenta de carbon la nivel general. Există soluţii diferite şi sunt unele idei bune. Ar trebui să ne uităm la toate acestea şi ar trebui să folosim hidrogenul ca una dintre soluţii.

Hidrogenul ca sursă energetică este mult mai puţin poluant în CO2 decât combustibilii fosili. Să folosim hidrogenul pentru procese chimice este pasul următor ca valoare adăugată. Hidrogenul este o varianta, dar există şi panouri solare, fotovoltaice, turbine eoliene, sunt multe soluţii care ar trebui luate în considerare.

Noi vorbim despre cum să reducem impactul asupra mediului şi să generăm şi profit în acelaşi timp. Putem să ne uităm întâi la cum să folosim produse verzi şi materii prime care provin din reciclare. Pentru noi, plasticul poate fi materie primă. Noi spunem să nu se arunce aceste materiale, le putem colecta, recicla.

Noi suntem principalii producători de polioli din regiune. Aceştia sunt folosiţi în diferite aplicaţii sustenabile. De exemplu, lamele turbinelor eoliene sunt făcute din polioli. De asemenea, şi materialele de izolare pentru pereţi în industria de construcţii conţin polioli.

Suntem cea mai mare companie de produse chimice din regiune. Ştim cum să producem, ştim ce materii prime reciclabile sunt disponibile, avem expertiza, dar nu avem suficiente fonduri. Investiţiile în aceste procese sunt uriaşe. Avem nevoie şi căutăm parteneri: fie în tehnologie, furnizori, clienţi, sau investitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *