Chimcomplex, primul ofertant serios pentru Oltchim

Compania Chimcomplex Borzeşti (CHOB), membră a grupului SCR şi controlată de Ştefan Vuza, a finalizat auditarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, etapă premergătoare depunerii ofertei de achiziţie.
În cadrul procesului de auditare au fost implicate echipe de specialişti din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA – cel mai mare trader internaţional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, E.ON Germania – divizia producţie energie electrică, Raiffeisen Bank şi fonduri de investiţii, potrivit unui anunţ făcut de companie.
În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunţat că se pregăteşte să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcţionale ale Oltchim. În acest sens, preşedintele consiliului de administraţie al Chimcomplex Borzeşti, Virgiliu Băncilă, a convocat pe 14 martie Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), pentru aprobarea participării la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim.
Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, intenţionează să achiziţioneze combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea şi să înfiinţeze, astfel, Compania Română de Chimie.

Directorul general al Oltchim, Victor Avram, a participat la inaugurarea unei instalaţii a Chimcomplex şi a declarat că integrarea celor două companii în Compania Română de Chimie ar fi „un pas câştigat pentru ţară”.

„În România, industria ar trebui să îşi găsească făgaşul normal. În ultima vreme, am asistat numai la închideri de fabrici, opriri temporare sau totale. Ar fi nemaipomenit dacă am reuşi să facem o astfel de companie (…). Ar fi un pas câştigat pentru ţară, nu neapărat pentru cele două companii. Cu siguranţă, această integrare, această dezvoltare dă alt potenţial şi ai alt cuvânt de spus pe piaţă în acel moment”, a spus Avram, citat într-un comunicat al Chimcomplex.

La rândul său, directorul Chimcomplex, Dumitru Coman, a declarat că echipa de management a grupului SCR, din care face parte compania, deţine expertiza şi soluţiile necesare pentru salvarea Oltchim.

„Credem că platforma de la Oltchim are în continuare potenţial, este nevoie doar de acel catalizator care să integreze energiile celor două echipe. Noi credem că acest catalizator poate fi aşezat în interiorul echipei de la Oltchim, împreună cu Chimcomplex”, a spus Coman.

Principalele produse ale Chimcomplex sunt soda caustică şi clorul. În primul semestru, compania a avut un profit de 14,5 milioane de lei şi o cifră de afaceri de 102 milioane de lei.

Compania a intenţionat şi în trecut să preia Oltchim. În 2012, Chimcomplex a depus o ofertă pentru combinat, dar aceasta nu a fost selectată câştigătoare a licitaţiei, procedura eşuând ulterior, iar, în decembrie 2013, Chimcomplex anunţa o majorare de capital de 157 milioane lei şi că vrea să cumpere activele viabile ale Oltchim.

Compania de stat din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă, planul de reorganizare prevăzând vânzarea combinatului pentru minimum 307 milioane euro.

Planul prevede trei variante de valorificare a patrimoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *