Chimcomplex a fost si în 2020, compania fanion a Valcii
Chimcomplex Borzeşti, cu două platforme industriale la Vâlcea şi Borzeşti, a închis 2020 cu profit de 95 mil. lei: „Am atins toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o”
Chimcomplex Borzeşti, companie care deţine platformele Oltchim (Vâlcea) şi Borzeşti, a încheiat anul 2020 cu un profit net de circa 95 de milioane de lei, cu EBITDA de 257 de milioane de lei, reprezentând 22% din cifra de afaceri.
„Chimcomplex şi-a atins toate obiectivele, inclusiv cele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. 2020 a fost un an de transformare. Am întreprins acţiuni decisive şi am demonstrat multă rezistenţă. În acelaşi timp ne-am concentrat atenţia pe încurajarea angajaţilor, focus pe nevoile clienţilor şi sprijin pentru comunităţile noastre. Am închis anul cu un bilanţ mai puternic, gata să ne accelereze strategia şi să realizăm planuri îndrăzneţe de viitor,” a spus Tivadar Runtag, CEO Chimcomplex.
Anul trecut, platformele de la Rm. Vâlcea şi Borzeşti au lucrat fără întrerupere tot anul, la volume de producţie istorice.
„Deși proape toată industria Europei s-a închis începând cu luna aprilie, pentru câteva luni, noi am continuat activitatea. Aceasta a făcut diferenţa faţă de rezultatele competitorilor. A fost o perioadă dificilă dar compania s-a adaptat rapid şi a luat decizii strategice ce au dus la rezultatele foarte bune de astăzi.”
De asemenea, rezultatele din 2020 şi evoluţia previzionată pentru anul 2021 a permis companiei să reducă împrumuturile contractate pentru tranzacţia Oltchim la 110 mil. de euro. În decembrie 2018, compania a contractat de pe piaţa financiară londoneză un împrumut de 164 Milioane de euro, ceea ce înseamnă că în doi ani a rambursat către finanţatori credite în valoare de 54 de milioane de euro din soldul iniţial. Chimcomplex are o valoare de piaţă între 475 şi 510 milioane de euro.
Chimcomplex asigură atât biocide pentru limitarea transmiterii Covid-19, cât şi produse necesare producţiei apei potabile şi tratării apelor uzate, pentru România şi pentru ţările din regiune: Bulgaria, Grecia, Ungaria şi Moldova.
„Chimcomplex a demonstrat că face parte din coloana vertebrală a economiei româneşti şi este una dintre cele mai importante forţe motrice ale industriei,” a mai spus Tivadar Runtag.
Planurile pentru 2021 vizează venituri din exploatare de peste 1,6 miliarde de lei, care vor permite companiei obţinerea unui rezultat cu EBITDA de peste 67 milioane de euro (peste 330 milioane de lei ).
„Chimcomplex este astăzi cel mai mare producător de hidrogen din Europa de Est. Producem zilnic la nivelul companiei 15 tone de hidrogen prin electroliza apei şi avem o capacitate de producţie anualizată de 5,400 de tone. În actualul context economic în care asistăm la o schimbare de paradigma energetică, Chimcomplex va fi tot mai activ în producţia de hidrogen. Suntem singura companie din România cu un potenţial real de a utiliza acest combustibil, al viitorului apropiat, ca materie primă pentru procesele şi produsele chimice, adaugându-i-se astfel valoare mai mare decât folosirea sa în energie. Proiectul nostru cu privire la hidrogen lansat sub brandul GreenComplex se află în analiză guvernamentală,” a explicat Tivadar Runtag