Chimcomplex a depășit pentru prima dată în istoria combinatului vâlcean, 10.000 de tone polioli lunar

În ciuda creşterii preţurilor în sectorul energiei, Chimcomplex a început anul 2021 puternic şi a raportat pentru primul trimestru o cifră de afaceri de 497 milioane de lei, în condiţiile în care a realizat producţii record: producţia lunară de polioli a depăşit pentru prima dată în istoria combinatului de la Râmnicu Vâlcea 10.000 de tone lunar, în primul trimestru din 2021, în condiţiile creşterii puternice a cererii.

Actuala creştere a preţurilor energiei din România este în tendinţă cu creşterile din Uniunea Europeană, o majorare care va produce însă o inflaţie puternică în toate produsele, evidenţiază Ştefan Vuza, preşedintele şi acţionarul majoritar al companiei chimice Chimcomplex Borzeşti, unul din cei mai mari consumatori de energie din ţara noastră şi cel mai mare exportator cu capital românesc.

„Suntem al cincilea consumator ca volume din energie din România şi este limpede că ne afectează. Noi înţelegem că motivul creşterii este explozia preţului la certificatul de CO2 – era 20 de euro (anul trecut), în luna mai a fost 57 de euro (în prezent 50 de euro – n.r.). Probabil că el se va stabiliza, dar acest certificat de CO2 a făcut ca toţi producătorii să-şi crească preţurile. Eu ştiu mecanismul, dar noi nu avem prognoză. Mai bine ştiu producătorii şi să vedem ce se întâmplă pentru că astăzi (vineri – n.r.) dă drumul la producţie (reactorul 2 – intrat în revizie programată – n.r.) Nuclearelectrica. M-aş aştepta la o mişcare în jos. În rest, este o furtună, este o furtună în toată Europa care va produce inflaţie în toate produsele încât Europa va interveni. Nu va rămâne chiar aşa, fără reglementare”, a spus Vuza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *