Chiliile rupestre de la Mănăstirea Turnu, mărturii ale primilor călugări

Peste 90 de lăcaşe de cult, toate de patrimoniu, se află pe raza judeţului Vâlcea, fiecare dintre acestea fiind unic prin arhitectură, geografie sau pur şi simplu prin povestea lui.
Pelerinul care străbate Valea Oltului, dinspre Râmnic spre Sibiu, nu are cum să nu se oprească pentru un loc de umbră la ieşirea Oltului din Defileu, în acel paradis tăiat de Dumnezeu, la poale de Cozia, numit „Turnu”. Aici, Oltul îşi ia rămas bun de la munţii cu care a străbătut jumătate de ţară şi aşterne în dreptul Căciulatei una dintre cele mai frumoase zone din România, o agora plină de legende, istorie şi de Dumnezeu.
Turnu 1Pentru că exact la ieşirea Oltului din defileu se află peşterile primilor călugări români.

Primele chilii săpate în piatră, locul unde cei dintâi sihaştri l-au găsit pe Dumnezeu, pentru a le fi părtaş în paradisul numit mai apoi – Mănăstirea Turnu.
Mănăstirea Turnu este una dintre vetrele monahale de spiritualitate creştină din Eparhia Râmnicului, aşezată într-un loc retras, pe malul stâng al Oltului, sub Muntele Cozia.
Denumirea mănăstirii vine de la un turn masiv, de pe stânca numită „Piscul lui Teofil”, construit în secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela, ale cărui ruine se mai văd la un kilometru spre sud în Poiana Bivolari.

La început i s-a zis „Schitul de după turn”, apoi Schitul Turnu, în cele din urmă Mănăstirea Turnu.
Schitul a fost înfiinţat de Mitropolitul Varlaam.

Dar peşterile săpate în munţi sunt datate prin veacurile al XV-lea şi al XVI-lea. Printre sihaştrii cei mai renumiţi sunt de menţionat Daniil duhovnicul şi ucenicul său Misail nacealnicul. Cele două chilii ale acestor călugări se văd şi astăzi săpate în stâncă. Însă istoricii spun că aceste peşteri monahale preexistau Mănăstirii Cozia (sec. XIV), aflată la doi kilometri sud de Turnu.

Turnu2Pe la jumătatea secolului al XVII-lea, s-a ridicat la Turnu prima biserică de lemn cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, unde primii slujitori au fost Daniil şi Misail.

În 1676, mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a înălţat la Turnu o mică biserică din piatră, aşezând sub temelie moaştele celor doi cuvioşi. Această biserică se vede şi astăzi, aşezată pe o stâncă de granit. Are formă de corabie, în stil bizantin, similar Mănăstirii Cozia.

Doi kilometri, pe un drum paralel cu Valea Oltului, este distanţa de la Mănăstirea Turnu până în staţiunea vâlceană Căciulata. Un drum forestier paralel cu Oltul trece prin două tunele şi ajunge la Poiana Bivolari, de unde se vede priveliştea spre Căciulata de deasupra hidrocentralei Turnu.

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *