Chiar dacă moștenește o datorie istorică, Primăria Lăcusteni reușește totuși să implementeze proeicte

Dacă poate fi numit un primar erou în Vâlcea, atunci, acesta este edilul din Lăcusteni. Un edil care de aproape 7 ani se străduie să țină în viață o localitate, să o pună pe picioare și să nu dispară.

Cu o moștenire dramatică peste 100 de miliarde de lei vechi datorii, cu conturi blocate, administrația Bocșaru reușește, chiar dacă de ani de zile nu s-a implementat niciun proiect național, din cauza sechestrelor și a datoriilor acumulate, Primăria funcționând de-a dreptul la limită.

”Avem depuse prin Programul Național de Investiții – Anghel Saligny, două proiecte unul asfaltarea a două drumuri comunale și unul pentru extinderea rețelelor de apă și canal. Precum și școala.  Pentru aceste proiecte s-a muncit foarte mult, s-au întocmit cu greu, în condițiile în care bugetul nostru este foarte mic. Cu toate acestea, am reușit să le depunem și sperăm să semnăm măcar un singur contract de finanțare. În trecut, nici măcar proiectul acela pentru instalare wi-fi, cu fonduri europene nu am putut să îl implementăm din cauză că, unul din impedimente îl reprezenta si atunci ca si acum,  certificatul fiscal de la finanțe care este de neacceptat, prezentând datorii imense,  în cadrul documentației ce urma să o depunem. Acum, când prin intermediul Agenției Fondului pentru Mediu sunt posibilități de finanțare pentru creșterea eficientizării energiei termice, la clădirile locale sau montarea de panouri fotovoltaice sau parcuri fotovoltaice sau stații de încărcare pentru autovehicule electrice, precum și alte măsuri, noi nu putem să întocmim documentații și să depunem cererei de finanțare. De asemenea, nici pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu ne putem încadra. ”, a declarat edilul.

În ciuda acestor probleme, Primăria a mai reușit asfaltarea unui drum în satul Ciobănești, din fonduri proprii și tot din buget local menține o localitatea curată, cu drumuri reabilitate, cu spații verzi.

”Am reușit drumul comunal din Ciobănești, acum îi facem podul de joncțiune cu drumul național și apoi trecem la rigole. Mergem înainte, la un moment dat se vor rezolva toate”, susține edilul din Lăcusteni.

În urmă cu aproape 8 ani, din cauza implementarii defectuoase a unui proiect cu fonduri europene, fosta administrație au fost chemată în judecată și obligată să returneze contravaloarea investiției, de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. Un proces care încă nu s-a finalizat dar care ține lucrurile blocate în prezent.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *