Cheile Cheii, cele mai frumoase chei din România sau Cheile Cerului de Vâlcea

Aşa ceva nu crezi că mai există în altă parte de România.

Este vorba de cel mai frumos canion din ţară, unul care te duce direct spre amvonul cerului.

Cheile Cheii. Râul care se spune, în legende, că deţine chiar calea de intrare(CHEIA) în cer, râul care a rupt munţii şi a creat cei mai verticali pereţi de stâncă din România.

Munţii Căpăţânii sunt cei mai frumoşi munţi ai Vâlcii, care mai poartă numele de Stâncoşii României. Munţii cu cioturi, cu stânci retezate ca de o seceră a Universului, tăiaţi în felii de Atlanţi şi puşi cu mâna de Zei chiar acolo, unde Zalmoxe şi-a făcut peştera. Sunt prisme care vin din altă galaxie, altă lume, una la care nu avem noi, muritorii acces!

pahomie 3Aceştia sunt Căpăţânii, loc unde se află Meteorele României, – Pahomie, Pătrunsa,  Arnota sau Manastirea Vârful Romani, biserici unde Dumnezeu stă seară de seară la un ceai cu sfinţii şi ascultă înţelept şi tăcut faptele oamenilor muritori. Pe unele le crestează acolo în canion, pe altele le iartă

Pe aici, pe drumul care duce în inima Stâncoşilor, avem parte de 1,5 km de munte pus la aliniament, tăiat cu o foarfecă. Aici curge Cheia. Râul cu sute de cascade, râul care urlă turbat ca un sânge zămislit de măruntaiele pământului.

Din Drumul Judeţean care urcă la Iezer şi Pahomie şi sus la Cantonul Cheia se face cărarea spre „Scara cerului”.

Treptele acelei Stairway to Heaven. De la Codric în stânga mergi şi nu te mai opreşti până ce cheia4nu primeşti cuminecătura muntelui.

Pătrunzi între cei mai înalţi pereţi complet verticali din România. De fapt munţii pe care se face cţţârare. Aici vin englezi, francezi, italieni sau spanioli. Sunt cei mai drepţi munţi din lumea muntelui! Zgârie nori de piatră de peste 400 de metri altitudine. La baza lor urlă râul turbat. Urlă şi sare ca un şarpe nebun din stâncă în stâncă.

Brâna Caprelor, cel mai frumos, spectaculos şi sălbatic traseu de munte. Aici când calci, eşti înger. Simţi cum ti se crapă omoplaţii şi ies aripi. De o parte sunt Stogşoarele, de cealalată parte Claia Strâmbă. Munţii care ţin cerul şi norii. Urci la înălţimi ameţitoare, te bagi pe sub stânci, ieşi prin cascade. Este iniţierea în a deveni atlant. Doar vara se merge pe aici şi doar cu echipament de munte. Altfel, vei pieri, zdorbit în abisul care te cere jertfă…

cheia1Pe peretele stâng se văd sus peşterile  – Peştera Lacului Verde (Smarald), Peştera cu Perle, Peştera Caprelor.

Şi apoi intri în căldare. Ajungi la Cabana Cheia, la Ionuţ. Unde când strigi îţi răspunde muntele de jur împrejur.

Pentru că eşti în mijlocul cetăţii lui Zalmolxe. Metreze drepte, păzite de capre negre. Acesta este traseul zeilor. Cel mai frumos din România….

Mihai IONESCU, foto Kandy Reisenauer

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *