Cezar Bulacu: Funcționarea industriei românești reduce povara fiscala a statului român, contribuind la plata șomajului tehnic

Grupul de lucru Medical Healthcare Production (MHP), constituit în urmă cu o lună ca răspuns la provocările întâmpinate de personalul sanitar din România în contextul Covid-19, a anunțat că după o primă discuție cu reprezentanții Ministerului Energiei și Mediului de Afaceri, feedback-ul autorităților este extrem de pozitiv.

Scopul grupului este crearea în România a unui hub de producție a textilelor medicale, plecând de la premisa că, pe termen mediu și lung, Uniunea Europeană va deveni independentă de furnizorii asiatici, pentru produse de importanță strategică și umanitară precum măștile și echipamentele de protecție personală.

MHP va definitiva, în decursul lunii mai, un prim proiect: Manualul de bune practici dedicat producătorilor de confecții care vor să-și reconvertească activitatea spre textilele cu aplicabilitate medicală. Acest manual va cuprinde toate informațiile necesare lansării producției de măști chirurgicale, măști FFP, echipamente de protecție și articole necesare personalului medical, inclusiv fișele tehnice, standardele care trebuie îndeplinite, tehnologiile de producție, echipamentele și utilajele precum și furnizorii acestora și prețurile practicate de ei, furnizorii de materie primă disponibili pe plan local și internațional, canalele de distribuție și vânzare locale și europene, precum și testele și laboratoarele de testare a produselor.

Toți actorii implicați în realizarea acestui Manual s-au implicat voluntar, iar documentul urmează să fie disponibil gratuit tuturor celor 85 de membri ai grupului MHP.

Un al doilea proiect vizează perspectiva fabricării câtorva milioane de măști pentru un client din Germania sau de a face parte din proiectul Fight COVID-19

care se derulează la nivel european și urmărește fabricarea a până la 10 milioane de măști FFP2. Aceste inițiative ar înseamna nu doar menținerea activității fabricilor românești pe parcursul unei perioade dificile, ci și ușurarea poverii financiare a statului român de plata șomajului tehnic.

„În acest moment, România nu este pe harta producției de textile medicale, neavând capacitate importantă, nici în producția de materii prime (material nețesut), nici în confecționarea produselor sau în R&D. Uniunea Europeană va decide, în decursul acestui an, dezvoltarea de capacități de producție pe teritoriul statelor membre, iar România poate deveni un important partener în această direcție, dar este nevoie să se constituie urgent într-o alternativă viabilă și să prezinte o soluție completă,” a precizat Răzvan Ionele, consultant Gherzi Textil Organisation.

Grupul MHP a fost inițiat acum o lună de consultantul textil Răzvan Ionele și de publicația de specialitate Dialog Textil, cărora li s-au alăturat la scurt timp producătorul de nețesute Minet SA, peste 50 de fabrici de confecții, furnizori de materii prime și utilaje, consultanți și specialiști din industrie, precum și reprezentanți ai Facultății de Textile-Pielărie din Iași.

În total, MHP însumează o capacitate de lucru de 10.000 de angajați, de la fabrici de talie mare precum Confex Buzău (800 de angajați), până la branduri locale precum Niss Mode (130 de angajați) sau IMM-uri precum Stylar Tailor (50 de angajați).

În prezent, grupul MHP nu are statut juridic, însă în condițiile în care statul român va alege să sprijine înființarea acestei noi ramuri de textile medicale, prin contracte ferme și suport în accesarea de credite pentru investiții, vor exista premisele constituirii unei organizații prin care să se dezvolte o nouă industrie complet integrată pe verticală (materii prime – confecționare – produs finit).

„Avem deja 2 proiecte in derulare…un manual de bune practici pentru industria de medicalhealtcare și al doilea proiect vizează perspectiva fabricării câtorva milioane de măști pentru un client din Germania sau de a face parte din proiectul Fight COVID-19 care se derulează la nivel european și urmărește fabricarea a până la 10 milioane de măști FFP2.

„Sperăm să găsim în autoritățile române un partener strategic în definirea planului de dezvoltare al acestei noi ramuri a industriei textile, cea de medical healthcare. Este de datoria noastră să ne pliem pe nevoile actuale și să oferim, prin expertiza de care dispunem, soluții viabile pentru industrie. De aceea grupul nostru se concentrează pe dezvoltarea și implementarea unei strategii pentru întreg sectorul textil, cu aplicabilitate pe produsele medicale. Prima reacție a autorităților române este extrem de încurajatoare, și am stabilit deja un calendar al discuțiilor viitoare cu specialiștii din Ministerului Economiei,” a precizat Cezar Bulacu, reprezentantul Minet SA.

Aceste inițiative ar înseamna nu doar menținerea activității fabricilor românești pe parcursul unei perioade dificile, ci și ușurarea poverii financiare a statului român de plata șomajului tehnic”, conchide Cezar Bulacu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *