Cezar Bulacu (consilier PNL): În Ramnicu Valcea se va infiinta Parcul Stiintific de Textile Tehnice
Parcul Științific de Textile Tehnice oferă o direcție clară de dezvoltare industrială și economică a Municipiului Rm Vâlcea !
România trebuie să facă din procesul de reindustrializare o prioritate absolută. De aceea, cu ajutorul acestui parc Științific de textilelor tehnice, la Rm Vâlcea, se creează o direcție bine stabilită de dezvoltare a acestei industrii care poate sa atragă foarte multe investiții si investitori.
Se creează un pol de dezvoltare într-o industrie inovativă, cu impact uriaș asupra altor industrii – o platformă ce ar putea juca un rol determinant in întreaga Europa.
Textilele tehnice interacționează cu foarte multe industrii (industria auto, industria igienico-sanitara, industria construcțiilor, a mobilei tapițate, industria confecțiilor, industria agricolă etc) si au o creștere funcțională din ce in ce mai mare, de aceea in toate țările din uniunea europeană se pune accent pe dezvolatarea acestui domeniu.
Este recunoscut faptul că România este caracterizată prin specializarea în industrii cu utilizare intensivă a forței de muncă și în sectoare care necesită un nivel scăzut sau mediu de inovare.
De asemenea Comisia Europeană indică sistematic 3 mari handicapuri ale industriei românești:
• capacitatea redusă de inovare;
• intensitatea mare a consumului de resurse și în special de energie pentru a produce o unitate de PIB;
• ponderea scăzută a produselor industriale care încorporează o valoare adăugată mare
Consider că, implementarea cu succes al acestui proiect, poate reprezenta infrastructura tehnică necesară pentru o dezvoltare industriala prin cercetare:
✅ infrastructura necesară pentru dezvoltarea de materiale inovative
✅ infrastructura necesară pentru omologare, agrementare si controlul produselor aferente industriilor cu care interacționează
✅ platforma necesară de producere a resursei umane calificată si specializată
✅ infrastructura necesară pentru o colaborare continua cu industria Românească si parteneriate cu industriile altor tari europene
Acest parc, cu specificația aleasa, ar fi unicat in Romania iar Rm Vâlcea este locația potrivită din punct de vedere geografic, din punct de vedere științific dar si datorită tradiției pe care o are in dezvoltarea industriei textilelor tehnice.
Program de finanțare:
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – 2021-2027 – Pilonul III – creștere inteligenta, sustenabila si favorabila incluziunii, inclusiv coeziune economica, locuri de munca, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare si inovare, precum si o piata interna funcționala, cu întreprinderi mici si mijlocii (IMM) puternice.
Dezvoltarea continuă a acestui parc științific si a centrelor de excelență care o să îl compună vor fi făcute direct prin proiecte finanțate de Uniunea Europena iar direcțiile strategice vor fi finanțate de la bugetul de stat.