Cetăţenia malteză, de vânzare în schimbul a 650.000 de euro

Malta, stat membru al Uniunii Europene, scoate la vânzare cetăţenia malteză. Oricine doreşte va putea deveni cetăţean maltez, cu condiţia să aibă cel puţin 18 ani, să nu provină din UE şi să fie dispus să dea 650.000 de euro, relatează Associated Press şi Reuters.

Programul, contestat de opoziţie, este menit să aducă venituri la vistieriile ţării şi să atragă totodată persoane ”de mare valoare” care ar putea face şi investiţii pe insulă, a explicat premierul Joseph Muscat, după ce marţi parlamentul a aprobat un amendament în acest sens la legea cetăţeniei.

Posibilitatea de a cumpăra cetăţenia malteză, care nu va fi condiţionată de investiţii sau de rezidenţa în micul stat mediteranean, urmează să intre în vigoare peste câteva săptămâni. Partidul Naţionalist, de opoziţie, s-a angajat să anuleze această prevedere dacă va reveni la putere.

Premierul Muscat susţine în schimb că măsura va aduce 30 de milioane de euro în primul an, estimându-se aşadar că se vor prezenta în jur de 45 de amatori.

Eric Major, CEO la Henley & Partners, grupul internaţional care va administra acest program, a declarat în ce-l priveşte pentru media malteză că se aşteaptă la 200-300 de aplicaţii în fiecare an.

Malta, care în prezent are în jur de 418.000 locuitori, este membră a spaţiului fără frontiere Schengen şi are un acord  Visa Waiver, de călătorii fără viză, cu SUA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *