Cetăţeni romi, vă rog eu frumos, civilizaţi-vă!

Stimaţi cetăţeni de etnie romă, când aveţi de gând să vă civilizaţi, să aveţi bun simţ, să vă purtati ca noi restul?

Nu, nu aş dori să sară pe mine cei de la Consiliul ăla de Discrimare, nu fac parte din cei cu apucături fasciste sau rasiale, dimpotrivă, mă consider un cosmopolit, dar efectiv am obosit, sunt nervos, iritat, dezamgit.

Da, măi romilor, am obosit să vă aud strigând pe stradă, să vă certaţi zgomotos, să vă văd clanurile adunate în zona Nord a Râmnicului, clanri care urlă, se înjură, se încaieră. Nu sunteţi la voi la Bolovanu, la Valea lui Stan, zone care arată extrem de insalubru şi nu, nu e vină primăriei!

Am obosit să vă văd în occident cerşind în faţa catedralelor, în faţa obiectivelor istorice, v-am văzut chiar şi în Salzburg pe podul îndrăgostiţilor cerşind. M-am săturat să mă simt prost atunci când spun câ sunt din România şi toţi ospătarii, muzeografii, ghizii, să se uite câş la mine. M-am săturat să explic străinilor că populaţia „roma” este o minoritate în România şi că nu suntem toţi românii „roma”. M-am săturat să aflu că în Viena, la poliţie, statistica vă pune pe primul loc la nivel de infracţiuni, m-am săturat să vă văd la intrare în Strasbourg taberele insalubre.

M-am săturat romilor ca, pe Valea Oltului, voi să fiţi cei care, atunci când are loc o lucrare şi se face coadă de maşini, da, voi să fiţi acolo la cerşit. Voi, ba fără picioare, ba mame cu copii în braţe!

M-am săturat de lipsa voastra dorinţă de a vă civiliza. Nu greşesc, sunt romi care deja s-au integrat în rândul românilor, al europenilor, dar cât de mic este procentajul acestora! M-am săturat să aflu că sunt sute de ong-uri ale romilor care toacă bani europeni pentru integrare şi incluziune şi nu se vede nici un rezultat!.

Romilor m-am săturat să aud primari din judeţ care îmi spun că veniţi cu jipanul şi lanţul de aur la gât să vă ridicaţi ajutoarele comunitare, în timp ce bătrâni de 80 de ani abia obţin aşa ceva. Ama auzit cî aveţi plasme cât tot peretele acasă, Mercedes şi kile de aur dar nu sunt pe numele vostru, şi sunteţi aşadar pe lista de ajutoare!

Vă rog frumos, civilizaţi-vă, vă faceţi de râs voi pentru că poate de noi nu vă pasă, dar este umilitor să fiţi priviţi ca venind din lumea a III-a! Voi romilor aveţi cele mai urâte construcţii, numite case, acel pagode care străjuiesc Colonia Nuci, nu mai spun de Strehaia sau Buzescu. Sunt case de neam prost, cele mai urâte invenţii arhitecturale, oare OAR-ul ce păzeşte, apropos de arhitecţii care au dat avize pentru asemenea enormităţi. Este ca un mal praxis!

Romilor nu mai ameninţaţi medicii din spitale atunci când unul de al vostru moare din cauze care îl depăşesc pe bietul om, dar doctorul săracul, se baricadează în cabinet şi sună la poliţie ca să nu fie linşat.

Romilor nu mai puneţi la copii nume de genul Analiaza, Sinteza, Şachira, Sindi, Genifăr! Îi condamnaţi încă din scutece.

Nu e treaba mea dacă furaţi sau nu. Nu am făcut statistică, sunt destui români care fură sau fac alte nefăcute, dar vă rog eu încercaţi să vă purtaţi ca majoritatea celor de pe stradă.

AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *